ÅLESUND/OSLO (Nettavisen): Ålesund kommune offentliggjorde i dag byggesøknaden for dødsblokka i Ålesund. Søknaden fra ansvarlig søker, arkitektene Solheim & Søvik AS, og tiltakshaver Fjelltunveien 31 AS, er datert 19. desember 2001.

Les også: Mamma og pappa savnet

Skjemaet har et eget felt for rasfare og søkerne har krysset av «Ja» på spørsmålet om det foreligger tilstrekkelig sikkerhet mot fare eller vesentlig ulempe som følge av rasfare.

Først et halvt år senere kommer geologen fra Geo Bergen til tomta.

- Ustabile situasjoner
Datoen for befaringen er 11. juni 2002 og geologen er Geir Bertelsen. I sin rapport advarte han mot «ustabile situasjoner» og skrev blant annet:

«I vestre del av tomten fins en markert sleppe som lokalt skaper en usikker stabilitetssituasjon. Det anbefales å sprenge inn til steppen i dette området for å unngå en stor utglidning eller et stort sikringsomfang.»

Utglidningen som flyttet blokka mange meter natt til onsdag er av fylkesgeologen i Møre og Romsdal, Einar Anda, anslått til å være på 1000 kubikkmeter.

Visste ikke
Alt tyder nå på at Ålesund kommune ikke på noe tidspunkt ble gjort kjent med rasfaren og sikringstiltakene som ble gjort i Fjelltunvegen 31.

Informasjonssjef Eli Anne Tvergrov i Ålesund kommune opplyser til Nettavisen at geologirapporten som kommunen la ut på sine hjemmesider onsdag ble hentet inn av kommunen samme dag - som en service overfor mediene.

Før denne tid skal rapporten ha vært ukjent for kommunen

Også plan- og bygningssjef Lars Vartdal i Ålesund kommune sier til Nettavisen at kommunen ikke på noe tidspunkt informasjon om at det var noen rasfare knyttet til Fjelltunvegen 31. Han vil imidlertid ikke svare på om han finner det kritikkverdig at kommunen aldri fikk informasjon om dette.

- Det får vi komme tilbake til, sier en knapp Vartdal til Nettavisen.