Gå til sidens hovedinnhold

Bygninger kollapset etter jordskjelv

Japan er i alarmberedskap etter at et kraftig jordskjelv rammet landet i natt. Myndighetene sendte ut tsunami-varsel.

Jordsjelvet rammet den nordøstlige delen av landet klokken 03.46 i natt, norsk tid, melder nyhetsbyrået AP. Skjelvet, som ifølge Reuters målte 7,2 på Richters skala, ble merket i Tokyo, hele 300 kilometer unna.

Myndighetene sendte ut tsunami-varsel for hele den japanske stillehavskysten etter skjelvet.

Minst 52 mennesker er skadet i skjelvet, melder AP. Skjelvet har lammet transport og kraftsystemer flere steder i landet.

Se video her.

Tak kollapset
17 personer ble skadd da et tak raste sammen over et innendørs badebasseng i kystbyen Sendai.

- Det lød et enormt smell. Folk skrek og styrtet mot utgangen. Det ristet mye og en del mennesker gråt, forteller en ung kvinne som var i svømmehallen.

Episenteret ligger 20 kilometer under havoverflaten, drøyt 80 kilometer utenfor kysten av byen Sendai i Miyagi-regionen.

Nordmann i området
Den norske ambassaden i Japan har ikke registrert at noen nordmenn er bosatt i de jordskjelvrammede områdene.

- Den eneste nordmannen ambassaden vet om som var i området under skjelvet er en ambassadeansatt på privat besøk. Han kom ikke til skade, sier ministerråd Inga Nyhamar til TV 2 Nettavisen.

Nyhamar videreformidler ambassadesekretær Per WIggens beskrivelse av jordskjelvet:

- Det var en kraftig rystelse, men jeg opplevde ikke situasjonen som veldig dramatisk. Derimot ble det store trafikkforstyrrelser. Motorveien var stengt i to timer, og mange jernbaner ble stengt for teknisk kontroll, sier han.

Fire etterskjelv
Myndighetene sendte ut tsunami-varsler etter skjelvet. To mindre tsunamier, begge på om lag 10 centimeter, ble registrert umiddelbart etter skjelvet. Disse gjorde imidlertid minimale skader.

Ifølge AP har bygninger kollapset flere steder i landet. TV-bilder viser bygninger som har falt sammen like utenfor Tokyo. Det skal også ha vært flere jordras i de skjelvrammede områdene.

Jordskjelvet ble fulgt av minst fire etterskjelv, og det blir rapportert at nye skjelv med styrke opptil seks på Richters skala kan komme.

I 1995 døde 6400 mennesker da et skjelv med styrke 7,3 rammet byen Kobe. At tirsdagens skjelv hadde sentrum dypt under vann gjorde at skaden ble mindre enn om skjelvet hadde rammet under en by.

Japan er en av verdens mest jordskjelv-utsatte områder.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken