Gå til sidens hovedinnhold

Byr på vårsnø og bikiniføre

Her kan du kjøle deg ned i sommer.

- I år rakk aldri skisesongen å slutte i Norge, sier Jens-Andreas Løland hos Skiinfo.

For da Folgefonn sommerski åpnet gikk heisene fortsatt i skianlegget i Hemsedal.

- Dette er ganske unikt i Norge, at vi kan stå på ski året rundt dersom sommerskisenterne er heldige med sesongen. Galdhøpiggen skisenter på Juvassbreen, har annonsert avslutningsdato 23. oktober i 2010. De tidligste skianleggene kan ha åpningshelg rundt den datoen.

Varmt og nysnø på en uke

Ellers er det Stryn Sommerski og Folgefonn Sommerski som stiller med «bikiniføre», med strålende sol og opp mot 15 varmegrader torsdag.

- Men skal du opp i helgen, og står klar for å pakke bikinien, så kan det være greit å sjekke værmeldingen først. Det er nok de som er der oppe i dag som kan kaste klærne, for i helgen nærmer gradestokken seg null grader, opplyser Skiinfo-sjefen.

Værmeldingen for både Stryn og Folgefonn sier regn på lørdag, og på Stryn ventes det at det skal gå over til snø på søndag.

- Vi får håpe at det blir kaldt nok på lørdag til at all nedbør kommer som snø, sier Løland.

Snøforhold så det holder

Han kan også fortelle at det er veldig vanskelig for sommerskianleggene å angi «korrekt» snødybde. Helårssnø og breer gjør at dybden varierer avhengig av hvor i skianlegget man befinner seg. Snøkvaliteten du kan vente deg på sommerski er som regel "vårsnø" som er blitt et eget begrep for våt og tung slush.

  • Stryn Sommerski 450 cm snø på toppstasjonen og 300 cm på bunnstasjonen
  • Galdhøpiggen Juvass 400 cm snø på toppstasjonen og 500 cm på bunnstasjonen (noe kunstsnø)
  • Folgefonn Sommerski 400 cm snø på toppstasjonen og 400 cm på bunnstasjonen

Her er Skiinfos beskrivelse av de tre norske anleggene:

«Stryn Sommerski ligger på Strynefjellet, og er for mange valget dersom de vil ha «off piste». Ellers et bra utvalg av toppturmuligheter om sommeren. Den høye beliggenheten på 1600 meter over havet, gjør at det alltid er mye snø på Strynefjellet når de åpner om sommeren. Her finnes det tre forskjellige heiser, og ni nedfarter i forskjellige vanskelighetsgrader.»

For mer informasjon om Stryn Sommerski

«Galdhøpiggen Juvass ligger ved foten av Nord-Europas høyeste fjell, med sin bunnstasjon på imponerende 1850 meter over havet. Herfra kan du ta heisen opp til toppstasjonen som ligger på 2200 meter. Det er også flere muligheter litt utenfor nedfarten, men husk da at du er på en isbre og ta forholdsregler. Breheisen er Norges lengste breskitrekk på 1400 meter.»

For mer informasjon om Galdhøpiggen Juvass

«Folgefonn Sommerski ligger med høyeste punkt på 1450 meter og har en høydeforskjell på 250 meter. Dette er sommerskianlegget som erfaringsmessig åpner først, og i år stilte de med hele 9 meter snø i bratthenget til åpningsdagen 1. mai. Folgefonna har en heis og tre nedfarter, i tillegg til en bra terrengpark. Er du veldig ivrig på å få trent litt langrenn i sommer, så kan de i sommerskisenteret fortelle at langrennsløyper åpnes på bestilling.»

For mer informasjon om Folgefonn Sommerski

Kommentarer til denne saken