Gå til sidens hovedinnhold

Bytt bort rentefradraget mot lavere skatt på lønn

Den rekordlave renten gir en unik sjanse til å kutte skattefradraget på lånerenter.

NETTAVISEN MENER: Norge har et høyt skattetrykk, men sammensettingen er feil. Nå bør vi kutte skatt på inntekt, og samtidig redusere rentefradraget.

Før eller siden må Stortinget senke skatten på såkalt alminnelig inntekt fra 27 prosent og ned mot 20 prosent, slik at skatt for norske bedrifter blir lik som i utlandet.

For å unngå skattetilpasning bør også personskatten på alminnelig inntekt senkes tilsvarende.

For folk flest blir det da mer lønnsomt å jobbe, men samtidig mindre lønnsomt å ta opp millionlån for å kjøpe bolig.

Norge har høy skatt på inntekt, men lav skatt på eiendom. En privat boligeier får skattefradrag for å låne penger til bolig, og skattefri gevinst hvis boligen selges. De fleste økonomer mener at det gir overinvesteringer i bolig.

Nå har vi en unik mulighet til å gjøre noe med dette. Hvis noen har gjort seg avhengig av rentefradraget, så har rentefallet for lengst kompensert for dette. Som illustrasjonen viser har Norges Bank bare siden 2. kvartal senket forventningene til renten kraftig (forskjellen på den brune og blå stiplede streken i illustrasjonen).

Både i Høyre og Arbeiderpartiet er det enighet om å følge Scheel-utvalgets forslag om å senke skatten på alminnelig inntekt - i hvert fall for bedrifter. Det betyr neppe et gedigent skattekutt for privatpersoner, for politikerne vil nok legge på tilsvarende i toppskatt.

Men nå har de en historisk sjanse til å gjøre noe med rentefradraget samtidig, og den bør Stortinget bruke. Kompromisset må bli noe lavere lønnsskatt i bytte mot at rentefradraget blir barbert. Dette er kun mulig med en tverrpolitisk enighet.

Nettavisen mener at norske arbeidstakere betaler høy skatt på lønn, mens boligen er et skatteparadis. Den lave renten er en unik mulighet til å gjøre noe med dette allerede i årets statsbudsjett.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Har du tillit til at politikerne kutter skatt på inntekt samtidig som de kutter rentefradraget, eller frykter du bare mer skattetrykk?

Kommentarer til denne saken