Gå til sidens hovedinnhold

California går tom for penger

Arnolds stat er på konkursens rand.

Staten står i fare for å gå med et underskudd på 28 milliarder dollar de to neste årene.

Hvis ingenting blir gjort, kan offentlige utbygginger av veier, bruer og lignende bli stanset allerede i neste uke.

En kombinasjon av den nasjonale resesjonen og budsjettkrangler har kjørt California opp i et hjørne.

Vanskelig å få lån
Selv om det ikke er det største budsjettavviket staten har stått overfor, så vil det bli langt vanskeligere å få lån denne gangen.

Situasjonen vil forverre seg drastisk neste år om lovgiverne ikke klarer å komme med en plan for hvordan de skal øke inntektene eller kutte ned på kostnadene - eller begge deler. California vil være tomme for driftsmidler i mars, sier statsrevisor John Chiang.

- Det er ikke på grunn av Californias økonomi i seg selv, for den er god og flerfoldig. Men det er fordi de finansielt sett har hatt budsjetter som har vist seg å være urealistiske. De har hatt store underskudd og de har bare vært i stand til å gjøre opp regnskapet ved hjelp av lån de senere år, sier Chiang.

Må kutte
Chiang sier staten kan bli nødt til å søke om spesiallån med høy rente eller utstede gjeldsbrev til statsansatte og leverandører, som igjen vil skade Californias økonomi ytterligere.

For å få budsjettet i balanse igjen, er California nødt til å kutte ned drastisk på alle kostnader, øke skatten kraftig, eller begge deler. Dette vil føre både til økonomisk uføre og arbeidsledighet. Men det samme vil skje om de ikke gjøre noe. Det vil gjøre låntakerne lite villige til å låne ut penger.

- Det betyr at den stimulansen i markedet som vi alle ønsker ikke vil fille sted. Millioner av dollar som kan gå til tusenvis av selskaper i den private sektor, som igjen vil skape titusener av jobbe, vil bli kuttet, sier lovanalytiker Mac Taylor.

Washington har også en mulighet til å redde California ut av uføre ved å stille statlig garanti for obligasjoner. Den kommende presidenten har så langt ikke uttalt seg om dette, men hans rådgivere skal diskutere muligheten. Men selv med en slik statlig garanti, er de nødt til å finne en måte å løse budsjettunderskuddet på.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken