Gå til sidens hovedinnhold

Carl I. Hagen kan ikke være en politisk bølle

Fremskrittspartiets Carl I. Hagens fremste egenskap var å fornemme hva folk flest mener. Den evnen har han mistet.

NETTAVISEN MENER: Carl I. Hagen bør be om unnskyldning til alle dem han forulempet ved å reise tvil om deres humanisme. Som listetopp i landets største kommune kan han ikke oppføre seg som en politisk bølle.

Syriske flyktninger og økonomiske migranter kommer i hundre tusentalls til Europa, og noen av dem banker på vår dør. Det har fått norske medmennesker til å samle inn klær og tilby dem gratis mat.

Carl I. Hagen er ikke imponert: - Det å gi litt med TV-kameraene tilstede gir ikke inntrykk på meg! Det er litt for populistisk og et forsøk på å lyse seg i glansen og skaffe reklame for sin restaurant og er ikke særlig imponerende!

Innlegget har fått over 4.000 likerklikk, men også mye kritikk.

- Synes vanligvis Carl I. har en del gode poeng i flere politiske spørsmål, men dette er lavmål, skriver en av de nær 3.000 som har kommentert innlegget.

Å spørre om Carl I. Hagen har gått ut på dato, kan virke slemt overfor en vital 70-åring. Men han ser ut til å ha mistet den fingespissfølelsen han hadde i sine glansdager.

De fleste partier har noen politiske løsgjengere som sier det mange mener, men som partiet ikke står for. Det unike med Carl I. Hagen er at han er tidligere partileder og at han står på toppen av listen til årets valg.

Han ble valgt med 47 mot 38 stemmer på nominasjonsmøtet, etter følgende valgtale: - Jeg lover å gjøre en solid valgkamp for Frp. Vi skal blant annet sørge for å få ned antall flyktninger som Oslo mottar, startet han, ifølge Aftenposten.

Historisk skulle man trodd at en valgkamp preget av flyktninger og innvandring skulle føre til økt oppslutning hos Fremskrittspartiet. Men årets meningsmålinger tyder ikke på det. En årsak kan være at nordmenn flest tar inn over seg de menneskelige lidelsene vi har sett i sommer.

Det betyr ikke at folk flest ønsker fri innvandring. Men det går an å være for en stram asylpolitikk uten å miste sin medmenneskelighet.

Og det er her Carl I. Hagen bommer så fundamentalt. Når private mennesker gir klær og mat til nyankomne asylsøkere, så er det ut fra medmenneskelighet. Restauranter og hotelleiere som bidrar, gjør det ut fra samme motivasjon.

Å mistro folks empati er ikke bare dårlig folkeskikk - det er også dårlig politisk teft.

For Fremskrittspartiet har den gamle partiformannen utviklet seg fra å være partiets viktigste fortrinn, til å være en politisk belastning. Og utsagn som det på Facebook i helgen bidrar til å skygge for partiets politikk.

Det er nemlig fullt mulig å være medmenneskelig og ha sympati for syriske flyktninger, uten å mene at Norges viktigste bidrag er å åpne grensene for flere asylsøkere.

Nettavisen mener at Fremskrittspartiet i Oslo risikerer et dårlig valg på grunn av en toppkandidat som ikke er i takt med velgerne. Mannen som står på toppen av listen, kan ikke være en politisk løsgjenger.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Gikk Carl I. Hagen for langt denne gangen, eller har en et poeng?

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken