Gå til sidens hovedinnhold

Carl I. Hagen om Syria-aksjon: - Det er et forsøk på å skaffe seg reklame

Kritisk til hvorvidt givergleden vil fortsette når mediaoppmerksomheten avtar.

En rekke restauranter i hovedstaden vil gi bort mat til flyktninger, etter Jan Vardøens oppfordring tidligere denne uken.

Dette faller imidlertid ikke i smak hos alle.

I den offentlige gruppen «Nei til Arbeiderpartiet» har en oversikt over de 21 restaurantene som stiller opp blitt publisert. En hel del gruppemedlemmer lover å boikotte disse, da de mener restaurantene forskjellsbehandler sine egne landsmenn som også lever fra hånd til munn.

Lørdag la Frps Carl I. Hagen ut et innlegg på Facebook-profilen sin, hvor han roser folk som stiller opp med både mat, klær og tepper. Hvorvidt givergleden vil fortsette når mediaoppmerksomheten avtar, er han kritisk til.

«Det jeg savner er folk som sier de vil ta imot folk i sine egne private hjem og gi de mat og opphold de neste fem år. Det å gi litt med TV kameraene tilstede gir ikke inntrykk på meg! Det er litt for populistisk og et forsøk på å lyse seg i glansen og skaffe reklame for sin restaurant og er ikke særlig imponerende!», skriver han.

Knytte sin virksomhet til noe positivt

Carl I. Hagen utdyper innlegget sitt til Nettavisen.

- Det er de langsiktige utfordringene med å skaffe flyktninger boliger, lære de språk og få de i jobb som er det store problemet. Det er derfor jeg er for å hjelpe til i nærområdene. Det jeg skulle ønske når noen trår til og har en dugnad er å se de som er villige til å ha en flyktning hjemme til seg i tre år, sier han.

- Tror du noen hjelper til bare fordi det er god PR?

- Jeg regner med at de fleste gjør det for å hjelpe. Men at andre kanskje ser hvor mye oppmerksomhet de første fikk og ser muligheten til å knytte sitt navn eller virksomhet til noe positivt, og i seg selv er det ikke noe galt i det. Men hva skjer når TV-kameraene slukkes?

Selve restaurantboikotten vil ha si lite om.

- Hvert enkelt menneske må gjøre som de selv ønsker. Det er ikke så ofte jeg er på restaurant, men dette er ikke sånt jeg pleier i gjøre, sier Carl I Hagen til Nettavisen.

Jan Vardøen sa til NRK tirsdag at «smålige og gniene holdninger gjør at man kan miste troen på mennesket»:

- Det er et enkelt menneskelig instinkt å hjelpe hverandre. Det kan jo ikke være en dårlig ting.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Flyktet i håp om en bedre framtid

Tirsdag kom bildet som har rystet en hel verden: Aylan Kurdis (3) livløse kropp som ligger i strandkanten i den tyrkiske feriebyen Bodrum. Den lille gutten druknet da gummibåten familien befant seg i, forliste. Storebroren Gaylip (5) omkom også.

LES OGSÅ: Her er historien bak lille Aylans siste reise

Familien skal ha bodd tre år i Tyrkia, etter å ha flyktet fra konflikten i Syria i 2012. Faren Abdullah Kurdi skal skal denne uken ha fortalt en syrisk radiostasjon at han hadde jobbet på tyrkiske byggeplasser, men at han fikk penger fra søsteren grunnet lav inntekt.

Ifølge søsteren var det farens forslag at Abdullah skulle dra til Europa og finne en måte slik at også resten av familien kunne forlate Tyrkia. Det opplyser The Wall Street Journal.

I frykt for at kona ikke ville klare å forsørge de to sønnene alene, tok Abdullah med seg hele familien i håp om å få en bedre framtid.

LES OGSÅ: Hagen vil ha innvandringsstopp

- De naive sosialister vil som vanlig bedras

I Hagens Facebook-innlegg skriver han at det virker som om «mange såkalte flyktninger ikke er forfulgt, men kun streber etter en bedre situasjon med betalte velferdsgoder betalt av den befolkning som er i mottakerlandene».

«Så også faren til den døde gutten vi så de siste dagene som ifølge engelske aviser flyktet fra en trygg hverdag i Tyrkia for å få fikset tennene sine i Sverige», skriver han videre, før han avslutter:

«De naive sosialister vil som vanlig bedras!»


The Wall Street Journal er en av avisene som har skrevet at Aylans bestefar oppfordret sønnen til å dra til Europa for å få fikset tennene, som ifølge søsteren skal ha vært helt ødelagte.

«Det er godt gjort å vri dette til at «Aylan druknet fordi faren ville ha nye tenner. Ikke bare godt gjort. Det er ondskapsfullt», skriver Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen i et blogginnlegg lørdag.

Stephansen etterlyser anstendighet i debatten.

«Å forsøke å legge skylda på en sønderknuset far som forsøkte å skape en bedre framtid for seg selv og sin familie, er bare ekkelt», heter det i innlegget.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken