GARDERMOEN (Nettavisen): Tidligere lørdag meldte Nettavisen at Krekars faste advokat er villig til å gå i dialog med regjeringen for å finne en løsning med frivillig utsendelse av Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.

Skiftende regjeringer har forsøkt å få ham ut av Norge uten å lykkes.

- Dersom Frp vil få Krekar ut av landet er de én telefon unna. Hvis regjeringen tar kontakt er det muligheter for at vi kan få til en løsning, sa advokat Brynjar Meling til Nettavisen.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har vært taus om utspillet.

BAKGRUNN: Krekar-advokat: - Dersom Frp vil få Krekar ut av landet er de én telefon unna

- Norge ikke være fristed for kriminelle

- Hvis Brynjar Meling mener det han sier, vil jeg anbefale statsråd Wara å åpne for et møte for å høre med advokaten hva som skal til for å få i stand en utsendelse, sier Frp-nestor Carl I. Hagen til Nettavisen.

- Jeg vil ikke si noe konkret om hva Wara skal gjøre, men han bør lytte til hva Meling har å si, og hva han i realiteten tilbyr. Jeg vil også anbefale Meling til å rette en formell henvendelse til justisministeren. Det bør heller ikke være noen forhåndsbetingelser fra noen parter til et eventuelt møte.

Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug, alle fra Frp, har i tur og orden vært justisministre i den sittende regjeringen.

Ingen av dem har villet kommentere Meling-utspillet. Per Sandberg har også hatt ansvaret for Justisdepartementet i to uker, etter at Listhaug ble tvunget til å gå av. Han er også taus.

Les også: Folkets brev til Anundsen: - Får du Krekar ut blir det flaggdag

Frp-veteranen Hagen ønsker ikke bare Melings initiativ velkommen, men han er krystallklar på at Krekar bør sendes tilbake til hjemlandet Irak, hvor de praktiserer med dødsstraff.

- Norge kan ikke være et fristed for kriminelle fordi de vil unngå dødsstraff i sitt eget hjemland. Dette er min personlige mening.

- Krekar visste hva han risikerte da han ledet terrororganisasjoner i Irak. Da er det hjemlandets lover og regler som bestemmer, ikke de norske. Jeg ville utvist Krekar til hjemlandet selv om han risikerer dødsstraff, sier Hagen, som selv er mot dødsstraff.

- Carl I. Hagens uttalelser er injurierende og i utgangspunktet en ærekrenkelse som kunne blitt rettslig forfulgt. Men for at noe skal være ærekrenkende fordrer det at vedkommende som sier det har injurierende kraft, den mistet Carl I. Hagen for lenge siden, sier Krekars advokat Meling til Nettavisen.

- Utover at han bommer på at Krekar har vært leder i en terrororganisasjon er tanken hans om et møte med justisministeren god.

Les også: Krekar satt fri: - Helt for jævlig

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

- Frp må strekke seg langt

Krekar har tidligere vært leder for opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak i 2001 - 2002. Gruppen anses som en terrororganisasjon av amerikanske myndigheter.

Krekar ble i 2003 vedtatt utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. I november 2007 fikk staten medhold i utvisningsvedtaket av Høyesterett. Men så lenge regjeringen ikke får garantier for at Krekar unngår tortur eller dødsstraff i hjemlandet Irak, er en utsendelse uaktuelt på grunn av Norges internasjonale forpliktelser.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, mener det er viktig for Frp at de får Krekar ut av Norge.

- Vi vil ha ham ut, og har strekt oss langt med å få andre personer ut av landet, så det skulle bare mangle at vi gjør det som er mulig når det gjelder å få til en løsning med Krekar, sier Helgheim til Nettavisen.

Ifølge Store norske leksikon ble Krekar i 2006 ført opp på en liste, utarbeidet av FNs sanksjonskomité, over personer som har tilknytning til terrornettverket al-Qaida.

Les også: Ekspert: Krekar kan bli værende i Norge til 2022

- Regjeringen har tatt mange initiativ

- Hvorfor mener du det er så viktig for Frp å få ut Krekar?

- Han er det ultimate eksempelet på misbruk av det norske velferdssystemet. Han har misbrukt kvoteflyktningsystemet. Det er en hån mot det norske samfunnet og han respekterer ikke det norske samfunnet.

- Krekar ønsker åpenbart ikke å være en del av det norske samfunnet og har ingenting her å gjøre.

- Hvorfor har ikke Frp i regjeringen tidligere tatt initiativ overfor Krekar og Meling med å få til dialog for å få ham ut, hvis dette er så viktig for dere? Frp har sittet fire og et halvt år i regjering.

- Regjeringen har tatt initiativ overfor mange, og gjort mye i denne saken, men innenfor de avtaler som er mulig å inngå, med tanke på de internasjonale forpliktelsene Norge har. Men det har ikke vært mulig å få til noe.

Les også: Per Sandberg: - Krekar-saken er en farse og parodi

Nekter straffskyld

Krekar er av italienske myndigheter tiltalt for terrorvirksomhet sammen med fem andre menn. Lørdag er det akkurat én måned til terrorsaken skal opp i retten.

Krekar har hele tiden nektet straffskyld

Én av de medtiltalte i Krekar-saken er en norsk statsborger, bosatt i Østfold. I tillegg er en annen mann, som er irakisk statsborger og bosatt på Østlandet, tiltalt i saken. Disse nekter også straffskyld.

Verken Krekar, Østfold-mannen eller den irakiske statsborgeren bosatt i Norge, kommer til å møte opp i rettssaken i Italia.

Les også: Frp-topp hadde hemmelig Krekar-møte med Italia

Da får de en såkalt in absentia-dom (fraværsdom) som gjør at de likevel kan bli dømt for terror. Italia har fått mye kritikk for fraværsdommene internasjonalt.

- Krekar vil strekke seg langt

- Jeg vet ikke hva som er grunnen til at Meling kommer med dette utspillet, men det kan kanskje tyde på at Krekar har fått kalde føtter. Jeg mener han må få sin dom i Italia. Men det er per nå umulig å vite noe om hva som er den eksakte grunnen til at Meling nå ønsker å snakke med norske myndigheter.

- Men selvsagt bør norske myndigheter strekke seg langt for å få til at Krekar blir sendt ut.

Krekar-advokaten kommer med et stikk i retur til Frp-politikeren.

- Hva gjelder Helgheims kommentar så er den best egnet til å belyse hans manglende kunnskap og forståelse for Krekar-saken. Jeg har kommet med dette budskapet hver gang noen har spurt siden 2005. Så dette er ikke noe «Meling kommer med nå», sier Meling til Nettavisen.

- Hvis Frp vil strekke seg langt for å få Krekar ut, så vil Krekar også strekke seg langt for å få dette til.