Den konstituerte presidenten Roberto Micheletti innførte unntakstilstand bare timer etter at han ble tatt i ed som konstituert president, melder BBC.

President Manuel Zelaya ble arrestert i pyjamasen sin og sendt i eksil til Costa Rica søndag. Foranledningen for kuppet er en intern maktkamp vedrørende Zelayas forsøk på å endre grunnloven for å utvide presidentperioden.

Han kom til makten i 2006 og ville holde en folkeavstemning for å forsøke å utvide presidentperioden utover de fire årene, som ifølge grunnloven ikke er fornybare.

Avviste folkeavstemning
Høyesterett og Kongressen avviste folkeavstemningen om grunnlovsendringen og beordret militæret til å avsette presidenten.

Folkeavstemningen skulle i utgangspunktet holdes søndag. Zelaya har blitt sterkt kritisert av sine naboer i nord, USA, samt av FN.

Den nyinnsatte presidenten avviser at han har kommet til makten ved et militærkupp, og hevder at militæret har handlet i henhold til grunnloven.

Micheletti vil sitte som landets president fram til 27. januar, og det blir holdt nytt presidentvalg 29. november.

– Et plott utført av en grådig elite
Militærstyrker inntok presidentpallaset i morgentimene søndag, og i flere timer hersket det stor tvil om hvor presidenten befant seg, før han til slutt dukket opp i Costa Rica.

Zelaya beskriver situasjonen slik:

– Dette er et plott utført av en grådig elite, en elite som kun ønsker å holde dette landet isolert i enorm fattigdom, sa han kort tid etter han ble avsatt.

Situasjonen beskrives som ekstremt spent i Honduras og tilhengere av presidenten har tatt ut i gatene hvor det har vært sammenstøt mellom Zelaya-tilhengerne og opprørspoliti.

USA har sagt at tvisten må løses på en fredelig måte og understreket at Zelaya fortsatt er lederen av landet. EU har fordømt kuppet, FN har krevd at Zelaya blir gjeninnsatt, mens Foreningen av amerikanske stater har kalt inn til et krisemøte i Washington D.C., skriver The Times.

Chávez truer med invasjon
Venezuelas president Hugo Chávez, som er en nær alliert av Zelaya, har reagert med sinne over det første suksessrike militærkuppet i Sentral-Amerika siden den kalde krigen. Han hevder militæret i Honduras har banket opp Venezuelas ambassadør til landet.

Og Chávez truer nå med en invasjon dersom militærstyrker i Honduras stormer Venezuelas ambassade i hovedstaden Tegucigalpa, skriver The independent.

Under regjeringen til Zelaya var Honduras medlem av Alba, som er en koalisjon av de venstreorienterte, latinamerikanske landene Bolivia, Ecuador, Cuba, Nicaragua og Venezuela. Koalisjonen ledes av Chávez.

– Vi skal slå dem ned. Vi skal slå dem ned. Jeg har satt forsvaret i Venezuela på høy beredskap, sa Chávez.

Men det er verdt å merke seg at Chávez har ifølge politiske analytikere en historie med å true med militære handlinger uten å følge opp.