Gå til sidens hovedinnhold

Charice (15) har blitt verdensstjerne

Femten år gamle Charice trodde musikkarrieren var over da hun tapte en lokal sangkonkurranse. Se video.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De nye mediene med lavt brukergrensesnitt, som videodelingssiden YouTube, får stadig mer makt og spiller en stadig større rolle som oppdagelsearenaer for talenter som normalt ikke ville fått oppmerksomhet.

NA24 - din næringslivsavis

Det nyeste stjerneskuddet, som har kommet fra YouTube, er den femten år gamle filippinske sangeren Charice Pempengco. Hun trodde selv at hennes sangkarriere var over da hun tapte en lokal sangkonkurranse i 2006, ifølge Reuters.

Men via YouTube fikk hun tidenes sjanse da et videoklipp der hun synger Jennifer Holliday's «And I'm Telling You I am Not Going» ble oppdaget av den amerikanske tv-personligheten Ellen DeGeneres og den Grammy-vinnende musikkprodusenten David Foster.

«Min nye sanger»
DeGeneres satte Charice på et fly fra Filippinene til programmet sitt i desember. Foster på sin side introduserer henne som «min nye sanger» etter at de møttes i Los Angeles.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

HTML EMBED

-Etter at jeg sang på showet i fjor omfavnet Ellen meg og sa at dette er starten på min internasjonale karriere, sier Charice, ifølge Reuters.

Sett flere millioner ganger
Selv om Charices videoer på YouTube har blitt sett over fem millioner ganger er hun overrasket over å bli gjenkjent på gaten.

-Mens jeg gikk langs Rodeo Drive kom mennesker opp og ville gratulere meg og sa; Jeg så deg på YouTube og du er en stor sanger, sier Charice.

Varsler med video
Men det er ikke bare håpefeulle musikere som benytter seg av nettsteder som YouTube. Blant annet har ingeniøren Michael De Kort varslet via YouTube at da han jobbet i verdens største våpenprodusent, Lockheed Martin, var selskapet inneforstått med at de solgte utstyr med åpenbare svakheter til det amerikanske forsvaret.

YouTube-innslaget ble etterhvert fanget opp av store deler av media og ble en skandale for Lockheed i USA.

Les mer her: Varsler med video

Nettstedet som får millioner med klikk hver dag representerer revolusjonen nettet har når det gjelder vanlige folks mulighet til å bli hørt - uten at man trenger å ta stilling til om de har rett eller ikke.

Størst på nett
I slutten av november rapporterte comScore Media Metrix at YouTube er på toppen over videoer som sees på nett med en markedsandel på 28 prosent. I september i fjor alene så YouTubes brukere på hele 2,5 milliarder videoer.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted