Gå til sidens hovedinnhold

Charlotte bor i Norges kaldeste hus

Barna hennes satt med dyne i sofaen for å holde varmen, men nå er det snart slutt.

I 2010 kjøpte samboerparet fra Karmøy et hus som hadde mye større restaureringsbehov enn antatt.

På det kaldeste sto varmepumpe og lånt gassovn på for fullt. Dette for at gradestokken inne skulle vise mer enn 12, 5 grader.

Barna og Charlotte satt da med dyne i sofaen for å holde varmen.

Ordentlige rom til barna
- På grunn av kulda har ikke barna kunnet leke på rommene sine. Alle leker har vært i stua. Så nå skal det bli deilig å få skikkelige rom til dem, sier Charlotte Nilsen.

For neste vinter blir det lek også på barnerommene. Charlotte vant nemlig konkurransen om «Norges kaldeste hus» og får dermed Enova-støtte til å isolere sitt iskalde hus.

Arbeidet som skal sikre et lunere 2012, er i full gang.

Premien var 250.000 kroner i støtte fra Enova til nye vinduer, isolering og vindtetting. Neste jul blir det varmt og godt i huset på Åkrehamn.

- Vi gleder oss veldig. Det blir godt å slippe å gå med lag på lag med ullklær og sko på beina, sier Charlotte Nilsen.

Reddet av mildvær
Det gamle huset viste seg blant annet å være så dårlig isolert at kulden gikk rett igjennom veggene. Nå er Charlotte og samboer Trond lykkelige over mildværet som har vært den siste tiden.

- Rundt juletider i fjor var det 14 minusgrader ute. Alle vannlåsene frøs, og derfor måtte vi fylle varmt vann i både vask, dusj og toalett ofte. I kjelleren sprakk rørene, så vi la varmekabler rundt slik att det ikke skulle fryse til igjen, sier hun.

Oppgraderingen som nå skal gjøres hos familien Nilsen er relevant for tusenvis av boliger rundt i landet.

- Boligeiere kan både få ned strømregningen, få et mer behagelig inneklima og samtidig øke standarden på boligen, sier prosjektansvarlig i Enova, Roar Hugnes.

- Dette kan skje ved å etterisolere, skifte vinduer og installere balansert ventilasjon. Huset til Charlotte og familien har skreket etter en slik oppgradering, og nå blir den mye bedre.

Stemte på Charlotte
Prosjektansvarlig Oddvar Larsen i BIS Production Partner IFS, sier familien fort vil få det varmere. En vegg mot nord er allerede isolert, noe som skjermer mot nordavind. I løpet av januar vil flere endringer merkes godt.

- Det å få være med på dette, føles fantastisk for oss. For noen av oss er det også ekstra spesielt siden vi var inne og stemte på Charlotte. Derfor var det aldri noen som helst tvil om at vi ville være med, sier Oddvar Larsen.

Huset er fra 1938, noe som ikke gjør det uvanlig at det dukker opp problemer. Ifølge Larsen er normalen likevel langt unna de problemene Charlotte og familien har opplevd. Dette har gjort det ekstra fint å kunne hjelpe.

Givende prosjekt
- Det å jobbe med Charlotte og familien er svært givende. Det er sjelden vi opplever en så takknemlig kunde, sier Oddvar.

Også barna er fornøyde med det som skjer hjemme. Casper (3 år) synes det er stas at de skal få ny vegg. Han følger arbeidet med store øyne.

- Han sitter som regel klistret i vinduet når snekkerne står i stillaset, eller når en lastebil kommer med materiale. Det synes han er veldig gøy, sier Charlotte.

Nå gleder familien seg til mange vintre i et lunt og godt hus.

Norges kaldeste hus
- Norges kaldeste hus er en landsomfattende konkurranse som ble arrangert for andre gang i 2011.

- I starten av mars inviterte Enova huseiere over hele landet til å fortelle sine iskalde bolighistorier.

- Årets premie: energieffektivisering av boligen til en verdi av 250.000 kroner.

- Mer enn 1.380 svar kom inn.

- Formålet med konkurransen er å stimulere boligeiere til å redusere energibruken i boligen, med spesiell fokus på etterisolering og nye 3-lags lavenergivinduer.

- Enova Anbefaler er en merkeordning som har fokus på nettopp disse tiltakene (www.enovaanbefaler.no).

- Enova er et statsforetak som eies av Olje og energidepartementet, har 55 medarbeidere og holder til i Trondheim.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken