Gå til sidens hovedinnhold

- CIA ville verve meg

Han ble bortført fra Italia, torturert i Egypt, og tilbudt jobb som CIA-agent. Les den utrolige historien.

Abu Omar hadde politisk asyl i Italia, men ble arrestert og bortført av CIA-agenter fra Milano i februar i 2003.

Abu Omar fungerte som en religiøs leder blant muslimer i Miliano. CIA var overbevist om at han ledet en terrorcelle i Milano. Bortføringen førte til en storm av kritikk mot Bush-administrasjonen, og skapte en stor knute på tråden mellom Italia og USA. Bortføringen satte også søkelyset på amerikanernes bruk av hemmelige fangetransporter.

I kjølvannet av bortføringen utstedte italienske myndigheter arrestordre på 22 CIA-agenter. Abu Omar gikk også til sivilt søksmål etter at han ble løslatt året etter.

- Kidnappet
Han forteller til Nettavisen at han ble sendt til en amerikansk militærbase i Italia da han ble kidnappet i 2003.

- Jeg var der sammen med flere andre personer. Vi visste ikke hvorfor vi var der. Jeg ble avhørt og de spurte om min kontakt med al-Qaida, og andre ekstremister i Europa som truet USA.

Han forteller at USA truet med å sende ham til andre land, dersom han ikke ville snakke.

- Jeg sa at jeg ikke hadde noe å si.

Torturert
Etter to dager fikk han bind for øynene og ble satt på et fly til en annen militærbase og så videre til Egypt. Ifølge BBC ble Abu Omar trolig fløyet fra den amerikanske basen ved Aviano i Italia, via Tyskland til Egypt.

- Jeg var i Egypt fra februar 2003. Der ble jeg torturert av egyptisk etterretning for å få meg til å undertegne på at jeg har kontakt med al-Qaida. Men det avviste jeg hele tiden.

- De brukte blant annet sigaretter og psykologiske metoder som sterkt lys og mye bråk, slik at jeg ikke fikk sove. Dermed mistet jeg kontrollen flere ganger, sier han til Nettavisen.

- Har du prøvd å ta livet ditt?

- Ja, tre ganger, jeg var helt ute av kontroll, sier han.

Frykt
Mer vil han ikke si om metodene som ble brukt. Han frykter for at han skal bli arrestert på nytt dersom han snakker for mye om torturen.

Ifølge BBC ble han ble hengt opp ned i tau, utsatt for sterk lyd og veksling mellom badstue og iskalde rom.

- Hvorfor ble du løslatt?

- Jeg ble løslatt etter at saken ble kjent og flere menneskerettighetsorganisasjoner ble opptatt av min sak.

Han krever en erstatning på 20 millioner dollar fra tidligere italienske statsministeren Silvio Berlusconi.

Tilbud
Abu Omar sier til Nettavisen at han har fått flere tilbud om å stanse rettssaken han har gående mot CIA, italiensk etterretning og Berlusconi.

- Jeg fikk tilbud fra amerikanske myndigheter om å få to millioner dollar som erstatning og få amerikansk statsborgerskap for meg og min familie. Mot dette måtte jeg jobbe som spion for CIA mot islamister i Europa. Jeg avviste dette. Saken vil fortsette i det italienske rettssystemet, sier Abu Omar til Nettavisen.

Kjenner Krekar
Abu Omar innrømmer at han kjenner mulla Krekar.

- Ja, mannen er kjent for meg og flere. Min sak har gjort at flere andre personer i Europa ikke er blitt kidnappet av CIA, blant dem er mulla Krekar, hevder Abu Omar.

Han er nå i diskusjon med italienske myndigheter slik at han kan få forlate Egypt å komme til familien i Italia.

- Jeg har kone og barn i Milano, sier han.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021