Gå til sidens hovedinnhold

Clemet vil granske skoleagenter

Utdanningsminister Kristin Clemet (H) vil stanse skoleagenter som lurer studenter til Norge på falske premisser. Men hun understreker at formidling av skoleplasser både er lovlig og ønskelig.

Agentenes virksomhet innenfor skolesektoren er kommet i søkelyset i forbindelse med dobbeltdrapet på de kinesiske studentene i Oslo. Selv om drapene nå ikke synes å ha noe med kinesernes skoleplasser i Norge å gjøre, er det avdekket tvilsomme sider ved agentenes virksomhet.

Lederen av utdanningskomiteen, Rolf Reikvam (SV), tok opp saken i Stortingets muntlige spørretime onsdag og lurte på hva statsråden vil gjøre for å hindre at statlige skolepenger går rett i lommene på agentene.

- Det er avdekket et nettverk som selger og kjøper skoleplasser. Dette gjelder først og fremst private utdanningsinstitusjoner som får statlig støtte. Man kan altså si at statens penger går med til å finansiere en tvilsom, og kanskje også kriminell, virksomhet, sa Reikvam.

Clemet opplyste at det for de såkalte friskolene ikke er noen bestemmelser som regulerer opptaket fra utlandet, men at det i forbindelse med revisjon av friskoleloven blir nødvendig å se på dette på nytt.

- Det er ikke tilstrekkelig med sviktende søkning her hjemme for å starte store rekrutteringskampanjer ute, sa Clemet.

Hun sa at det i kjølvannet av den tragiske drapssaken er nødvendig å se på særlig to forhold: Agentenes virksomhet og rekrutteringsreglene for videregående friskoler som får statlig støtte.

(NTB)

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua