OSLO (Nettavisen): Gode venner ville overraske Rolv Eigil Nilsen fra Vestfossen med bursdagsfeiring på spahotellet Holmsbu i Hurum. På forhånd hadde de ringt og forsikret seg om at hotellet var tilgjengelig for rullestolbrukere.

Lam fra livet og ned

Nilsen ble lam fra livet og ned etter en motorsykkelulykke i 1998 og er avhengig av sin rullestol og assistent i hverdagen. Tirsdag ble 39-åringen tatt med på tur av sine venner til Quality Spa & Resort Holmsbu. Der så de fram til et hyggelig opphold med tre-retters middag, bursdagsfeiring på kvelden og overnatting med frokost.

Ikke tilrettelagt likevel

Men etter en varm mottakelse i resepsjonen kom skuffelsen.

- Da vi gikk opp på rommet for å ta et glass og kose oss litt før middag, oppdaget vi det som skulle ødelegge hele turen, forteller han.

Der oppdaget Nilsen nemlig at forholdene ikke lå til rette slik han var forespeilet.

- Inn til badet var det en dørstokk og jeg kunne vanskelig ha kommet inn der ved egen hjelp. Selve rommet var langt og smalt, og det var ikke svingradius og plass nok foran senga, forklarer Nilsen.

I tillegg til rullestolen hadde han med seg sin personløfter, som han er avhengig av for å komme seg opp i og ut av senga.

Nilsens assistent sprang ned i resepsjonen for å bytte rom, men der var beskjeden at hotellet ikke hadde noen rom som var spesielt tilrettelagt for rullestolbrukere som ham.

Det til tross for forsikringene som var gitt fra hotellet over telefon da oppholdet ble bestilt og til tross for at hotellet på sin nettside skriver at «hotellet er fullstendig tilgjengelig for handikappede».

- Amputert feiring

- Det ble en amputert bursdagsfeiring. Det verste var all jobben som mine to assistenter og en av mine venner hadde lagt ned på forhånd for å gi meg en hyggelig overraskelse. Vi ble påspandert middag i restauranten, men der var det kaldt, så det ble en blandet fornøyelse. Så måtte vi ta kjøreturen på to timer hjem igjen, sier han til Nettavisen.

Nilsen forteller at han også er tilbudt et opphold på et annet av kjedens hoteller som erstatning.

Han har også omtalt episoden på sin blogg rullerolv.

Hotellet beklager

Vel hjemme igjen fikk Nilsen en beklagelse fra hotellsjefen på epost. Her skriver hun at det rett og slett ikke er bra nok at Norges ledende spahotell ikke kan tilby godt nok HC-rom og at dette er en sak som blir tatt opp i ledergruppen.

- Vi synes det er forferdelig trist at en av våre gjester skal ha en slik opplevelse og kan bare beklage. Hotellet generelt er tilpasset handikappede med blant annet rullestolrame i bassenget, HC-toalett i lobby og heis til alle hotellrom. Vi skal nå se på hva vi kan gjøre for å bli bedre, sier hotellsjef Stine Engen til Nettavisen.

Hotellrommet Nilsen ble tilbudt skal være et av rommene som er tilrettelagt for handikappede, men Engen sier de skal gjennomgå lovkrav og spesifikasjoner på nytt. Hun legger også til at hotellet er et såkalt «sales and leaseback»-konsept som ble bygget i 2002 etter lovverket som forelå på dette tidspunktet.