OSLO TINGHUS (Nettavisen): Torsdag kom ekspertvitnene som skulle kaste lys over terrortiltaltes ideologiske forankring. Religionshistoriker Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaust-senteret i Oslo, videre terrorekspert og professor ved Politihøyskolen Tore Bjørgo og journalist og forfatter Øyvind Strømmen sto på vitnelista.

Terje Emberland plasserte Breiviks tankegods i en historisk ramme og sa det er snakk om et fascistisk verdensbilde.

- Breivik har motivert sine terroranslag med at han vil redde den norske urbefolkningen fra rasens undergang, sa religionshistorikeren.

- Her ser vi elementer av nordisk rasetenkning, la han til.

Les også: - Breivik har en fascistisk verdensforståelse

Før retten gikk over på temaet høyreekstrem ideologi og nettdebatt, vitnet professor og rusekspert Jørg Mørland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt om hvorvidt Breivik var påvirket 22. juli.

- Som amfetamin light
Breivik hadde tatt anabole stereoider og stoffet ECA Stack med en miks av blant annet koffein og efedrin.

Mørland betegnet efedrin som et amfetamin light og sa inntak kan gi økt risikovillighet og redusert kritisk sans.

Følg vår direkterapportering. Artikkelen fortsetter under boksen.

HTML EMBED

- Det må kunne sies å være snakk om en lett til moderat påvirkning av sentralnervestimulerende middel. Jeg ser da på samvirkningen av efedrin og koffein, sa Mørland og sammenlignet med amfetamin. Han sa Breivik hadde tatt en mengde som tilsvarte "en lav rusdose amfetamin" og at han var påvirket av dette fram til rundt klokka 14.30.

- Tålmodig i avhør
Etter Mørland forklarte en politimann som var med i avhørsteamet seg.

- Hovedinntrykket vårt er at den tiltalte dere har sett her i retten er den tiltalte vi har lært å kjenne gjennom avhørene, sa politimannen, som sa Breivik har vært tålmodig og utholdende i avhørene.

Dette har skjedd

22. juli-rettssaken startet 16. april og er inne i den sjuende uka. Se her for en dag for dag-oppsummering av hva som har skjedd så langt: 22. juli-rettssaken oppsummert.

Nettavisen følger 22. juli-rettssaken direkte fra Oslo tinghus. Du kan følge vår rapportering fortløpende fra retten settes med de siste meldingene først. Når dagen er omme og retten heves kan du lese hele referatet kronologisk.