OSLO (Nettavisen): Statoil har offentliggjort navnene på de fem nordmennene som er savnet ved våtgassanlegget i In Aménas i Algerie.

De er Tore Bech (58) fra Bergen, Hans M. Bjone (55) fra Brandbu, Victor Sneberg (56) fra Sandnes, Thomas Snekkevik (35) fra Austerheim og Alf Vik (43) fra Grimstad.

Tore Bech (58) er gift med moren til utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

«Det er med sorg og fortvilelse jeg har fått vite at min mors mann, Tore Bech, fryktes drept i gisseldramaet i Algerie. Han var Statoils plassjef på In Amenas da gisselaksjonen skjedde. Tore giftet seg med min mor den 8. mai 1981, da jeg var bare 8 år. Vi har hatt et nært og godt forhold.

Mine tanker går til alle dem som har opplevd frykt og trusler. Min dype medfølelse går til alle dem som har mistet eller frykter at de har mistet et familiemedlem eller en venn. Jeg takker Statoil og alle andre som har vist omsorg og alle de som har stått på for å redde liv de siste dagene», sier Heikki Holmås i en uttalelse.

Se vår minutt for minutt-oppdatering lenger ned i saken.

Klokken 19.30 holdt Statoil også pressekonferanse, dette sa Statoil-sjef Helge Lund da:

- Fortsatt er det uavklart for våre fem medarbeidere. Vi vet at det er mange drepte. En ny dag uten svar har forsterket vår uro, og vi gjør alt vi kan for å finne våre fem kollegaer. Det gjennomføres omfattende lete- og søkearbeid. Arbeidet ledes av algeriske myndigheter, men støttes fra internasjonale aktører, også norske, sier Lund.

Se Statoils oppdatering søndag kl 14.

- Flere enn 23 døde gisler
Algeriske myndigheter har bekreftet at flere enn 23 gisler ble drept i gisselaksjonen, og sier endelige tall kommer i løpet av søndagen. Blant de 23 er det en brite og en algerier som ble drept i angrepet på en buss i forkant av gisselaksjonen, heter det. Antallet drepte gisseltakere oppgis fortsatt til 32.

Ifølge mauritanske medier og saharamedias.net sier den algeriske islamisten i videoopptaket at han står bak terrorangrepet og at han snakker på vegne av al-Qaida-nettverket.

Han sier gisselaksjonen er hevn over regimet i Algerie fordi de bruker «vårt land og vår himmel til å drepe vårt folk og våre brødre i Mali».

I videoen sier han også at han er rede til å forhandle med Algerie og vestlige land dersom de stanser bombingen av Nord-Mali.

Algeriske myndigheter bekrefter søndag formiddag at flere enn 23 gisler ble drept i gisselaksjonen og sier endelige tall kommer i løpet av søndagen.

Ifølge foreløpige tall fra algeriske myndigheter ble 23 gisler, både utlendinger og algeriere, drept i gisseldramaet i tillegg til 32 gisseltakere.

Men kommunikasjonsminister Mohammed Said sier søndag at dette tallet vil bli oppjustert i løpet av de kommende timene, melder NTB.

- Jeg er redd jeg må fortelle at dødstallet vil gå opp, sa Mohammed Said ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS, melder Reuters.

Said opplyste videre at de 32 gisseltakerne kom fra seks ulike land. Det var folk fra araberlandene, fra afrikanske land og fra ikke-afrikanske land, sa han.

Les også: - Vi må bare vente og se

HTML EMBED

SØNDAG

22.00: Statoil har offentliggjort navnene på de fem nordmennene som er savnet, i samråd med de pårørende. De er Tore Bech (58) fra Bergen, Hans M. Bjone (55) fra Brandbu, Victor Sneberg (56) fra Sandnes, Thomas Snekkevik (35) fra Austerheim og Alf Vik (43) fra Grimstad.

20.55: Den britiske avisen Daily Telegraph omtaler terroraksjonen som en «innsidejobb». Opptil fem av gisseltakerne skal ha vært ansatte ved gassanlegget, og det algeriske militæret har startet etterforskning av fire av arbeiderne.

20.10: Det er tolv japanere blant personene som ble drept i gisseldramaet i Algerie, ifølge en sykehuskilde, melder AFP.

19.59: Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte NRK Dagsrevyen søndag og fortalte dette:

- Vi så på lørdag at terroristene forsøkte å antenne anlegget og sprenge det i luften. Det lyktes de ikke med, de klarte bare å tenne en liten brann. Da begynte de å henrette gisler og spesialstyrkene grep inn, sier Barth Eide.

19.30: Statoil-sjef Helge Lund holder pressekonferanse: - Vi er langt inni det femte døgnet. Fortsatt er det uavklart for våre fem medarbeidere. Som kjent har 12 av de 17 nordmennene som var der da angrepet startet kommet hjem til sine kjære, sier Lund.

- Vi vet at det er mange drepte. En ny dag uten svar har forsterket vår uro, og vi gjør alt vi kan for å finne våre fem kollegaer. Det gjennomføres omfattende lete- og søkearbeid. Arbeidet ledes av algeriske myndigheter, men støttes fra internasjonale aktører, også norske.

17.48: Parallelt med søket etter de savnede nordmennene, begynner arbeidet med å identifisere de drepte etter gisselaksjonen. Dette vil skje i hovedstaden Alger, dit de døde sendes.

- Vi har fått beskjed fra algeriske myndigheter om at vi vil få tilgang til eventuelle norske statsborgere for identifisering. Vi har allerede bistand fra politiet, som stiller med ekspertise på identifisering som en del av vårt beredskapsteam, sier underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

17.36: Statoil varsler ny pressekonferanse klokken 19.30.

17.01: Fem gisseltakere er pågrepet ved gassanlegget, mens tre fortsatt er på frifot, melder algerisk fjernsyn.

- Gisseltakerne kommer fra arabiske, afrikanske og ikke-afrikanske land, sa Algeries kommunikasjonsminister Mohamed Said tidligere på dagen, ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS.

16.35: Sikkerhetskilder opplyser til den algeriske avisen El Watan at det er funnet 30 døde inne på gassanlegget i In Amenas. Ifølge avisen er det snakk om døde gisler, døde algeriske soldater og algeriske spesialsoldater.

De føreløpige tallene på antall drepte gisler er 23, mens tallet på drepte gisseltakere er 32.

- Jeg er redd disse tallene vil bli oppjustert, sier kommunikasjonsminister Said Mohamed til algerisk radio, ifølge El Watan.

14.50: Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar tar i et videoopptak på seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie på vegne av al-Qaida, melder Reuters, som siterer muritanske medier. I videoopptaken skal den algeriske islamisten si at han står bak terrorangrepet og at han snakker på vegne av al-Qaida-nettverket.

14.17: Statoil møtte pressen søndag ettermiddag. - Det gjennomføres et omfattende lete- og søkearbeid. Arbeidet har pågått gjennom hele natten og fortsetter med uforminsket styrke etter Statoil-ansatte og andre, opplyste Statoils talsmann Bård Glad Pedersen.

Statoil opplyser at det har vært gjennomført et innledende søk på In Aménas-anlegget, og at det gjennom søndagen blir tatt et grundigere søk. I tillegg søkes det i et større omkringliggende ørkenområde. Det letes også på sykehus og andre helseinstitusjoner i Alger, i In Aménas og andre tettsteder der det kan tenkes at personer kan være fraktet til. (NTB)

14.00: De militante islamistene som holdt utenlandske gisler på gassanlegget i Algerie henrettet ni japanske fanger i løpet av de 72 timene dramaet varte, melder algeriske vitner søndag ifølge AFP.

13.41: Algeriske styrker som nå gjennomsøker anlegget har funnet et antall døde, melder landets myndigheter ifølge Associated Press (AP).

13.16: Kongehuset har i dag gitt sin første uttalelse i forbindelse med gisselsituasjonen, melder NTB. «Vi har fulgt situasjonen til gislene i Algerie med bekymring og uro. Våre tanker er hos dem som fortsatt lever i nagende uvisshet, både pårørende og kolleger i Statoil. Vi føler sorg over drepte gisler fra mange land og samtidig lettelse over våre egne og andre som har kommet trygt hjem», uttaler kong Harald. Se meldingen fra Slottet her.

12.58: Algeriske Ennahar melder også at det vil ta minst 48 timer å få søkt gjennom og ryddet det store gassanlegget, ifølge NTB.

12.09: 25 døde funnet inne på gassproduksjonsanlegget ved In Aménas, melder den algeriske TV-kanalen Ennahar i et nyhetsvarsel, ifølge Al Jazeera og Reuters. Opplysningene er ikke bekreftet.

ALGERISK TV: Den algeriske kanalen Annahar TV meldte søndag at 25 lik er funnet inne på gassanlegget.
ALGERISK TV: Den algeriske kanalen Annahar TV meldte søndag at 25 lik er funnet inne på gassanlegget.

11.08: De 32 militante islamistene som nå er døde kom fra seks ulike land, opplyste kommunikasjonsminister Mohammed Said på algerisk radio, melder BBC News.

10.33: Algeriske myndigheter bekrefter at flere enn 23 gisler ble drept i gisselaksjonen og sier endelige tall kommer i løpet av søndagen.

09.54: Tre britiske statsborgere er bekreftet døde, mens ytterligere tre briter og en som er bosatt i Storbritannia fryktes å være døde, opplyser Storbritannias statsminister David Cameron, ifølge BBC News.

09.45: De tre siste nordmennene som foreløpig er meldt i sikkerhet etter gisselaksjonen, ankom med fly til Bergen søndag, opplyser UD til TV 2.

09.26: En 57-årig mann fra Bergen rømte gjennom ørkenen da han sammen med sju andre gisler bestemte seg for å rømme natt til fredag, melder VG. Etter avisas opplysninger brukte de 15 timer på å ta seg de nærmere fem milene fra gassanlegget til byen In Aménas, melder NTB.

LØRDAG

23.05: Dagbladet har snakket med den franske journalisten som først omtalte vitneskildringer om en gissteltaker som skal ha voktet norske gisler, og snakket til dem på et ikke-engelsk språk de forsto. Han sier nå at de snakket engelsk sammen. Utenriksdepartementet har heller ingen indikasjoner på at en norsk statsborger var involvert på gisseltakernes side, melder NTB.

Lørdag kveld bekreftet Utenriksdepartementet at militæroperasjonen og gisseldramaet på gassanlegget ved In Aménas er avsluttet.

Men sikkerhetsstyrker lette lørdag etter en liten gruppe gisseltakere myndighetene fryktet fortsatt skjuler seg på det store anlegget i ørkenen øst i landet, skriver The New York Times.

- Uavklart for fem nordmenn
Statoil bekreftet at 12 av de 17 nordmennene som var på anlegget da angrepet startet nå er brakt i sikkerhet, men at situasjonen fortsatt er uavklart for fem Statoil-ansatte.

- Vi kjenner en dyp og økende uro for våre fem kollegaer. Vi arbeider for fullt med å skaffe informasjon og få fram hjelp. Vi vil, og må, beholde håpet om flere positive nyheter fra Algerie. Samtidig er vi forberedt på å måtte forholde oss til dårlig nytt de neste dagene, sa konsernsjef Helge Lund lørdag.

Se Statoils oppdatering om situasjonen lørdag klokka 20.40.

- Meningsløs vold
Lund gikk også ut og fordømte terroristenes handlinger:

- Det som har foregått i Algerie er brutal, internasjonal terrorisme av verste sort. Grusomme handlinger begått av hensynsløse terrorister har skapt en internasjonal tragedie. Dette rammer uskyldige mennesker fra en lang rekke nasjoner; Algerie, Japan, England, USA, Canada, Irland og Norge, kanskje flere. Uskyldige ofre fra Statoil, BP, Sonatrach og andre selskaper er utsatt for meningsløs vold, sa Lund.

Konsernsjefen møtte lørdag de første av de Statoil-ansatte som kom hjem fra In Aménas.

- Kjenner ansvar
- De beskriver opplevelser så ekstreme at det er ufattelig å forstå hvordan noen kan begå dem. De jeg har møtt er selvsagt glade for å være i live og kommet hjem til sine kjære, men de bærer med seg opplevelser som vil prege dem og deres familier for livet, sa han etter møtet.

Lund sier han kjenner personlig et stort ansvar for å stille opp for dem som er rammet og deres nære.

HTML EMBED

Vis Gisseldramaet i Algerie i et større kart

Holdt seg på rommet i fire dager
En av de som ble reddet ut lørdag ettermiddag er Oddvar Birkedal, bosatt i Grimstad, som forteller at han oppholdt seg på sitt rom under hele aksjonen.

- Da jeg våknet tidlig onsdag morgen, hørte jeg alarmen og skuddveksling. I henhold til prosedyrene holdt vi oss på rommet. Jeg ble på rommet til vi ble reddet i morges av de militære, sier Birkedal til nyhetsbyrået Reuters.

Kripos og PST har ifølge Dagbladet avhørt de seks nordmennene som har vært direkte berørt av gisselsituasjonen og har fått viktig informasjon.

HTML EMBED