Gå til sidens hovedinnhold

- Dagbladet ble brukt

Stein Ørnhøi mener det ligger en konspirasjon bak oppslaget til Dagbladet om hans etter hvert så famøse middag.

- Jeg tror dette oppslaget er en bevisst handling for å støtte Lockheed Martin, sa Ørnhøi fra debattpodiet.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Er det ikke overraskende at Dagbladet opptrer på vegne av Lockheed Martin? undret NRK-profilen Anders Magnus.

- Men de gjør jo ikke det, det vet du. Jeg tror Dagbladet er blitt lurt.

- Av hvem da?

- Du, hvis dette kommer inn på tipstelefonen. Hva sier man da? Tror du de sender noen jeg kjenner dit? Vi vet når vi bestilte og vi vet noe om omgivelsene. Dette er på grunnlag av indikasjoner, uten bevis, men jeg tror Dagbladet er blitt brukt.

- Dette er en av de beste konspirasjonsteoriene jeg har hørt på en stund, sa Aasheim.

Ville ikke hilse
Før debatten startet ønsket Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim å håndhilse på Stein Ørnhøi, men den hånden fikk hun ikke.

LES MER:- Vil ikke hilse på Aasheim

- Du har jo ikke gitt meg noen unnskyldning, så hvorfor skal jeg ta deg i hånden, spurte Stein Ørnhøi Anne Aasheim da hun forsøkte å hilse på ham.

Ørnhøi fortalte andre pressefolk senere at han ikke følte for å være blid og hyggelig når han ikke var blitt møtt med unnskyldning etter Dagbladets oppslag om hans virke for det svenske jagerflyalternativet.

LES OGSÅ:Ørnhøi på restaurant

- Det handler om selvrespekt at jeg ikke ville hilse på henne. Dersom hun mener jeg jobber som hemmelig agent for svensk våpenindustri, så krever min selvrespekt at jeg ikke tar slike mennesker på alvor, sa Ørnhøi fra podiet om hvorfor han ikke ville hilse

Skjemmes
- Jeg skjemmes av å måtte bruke tid på å forklare for journalister om hvordan slike prosesser foregår, sa Ørnhøi og forklarte videre at:

- Det har sikkert vært tusen kaffekopper i samtaler i denne saken. Varme og kalde måltider i slike samtaler. Svært mange har snakket med mange.

Spesielt var SV-veteranen opptatt av at oppslaget i Dagbladet har ødelagt for forhandlingene om nye jagerfly.

- Det som er trist nå er at den største investeringen kongeriket skal gjøre, er drevet tilbake i bøttekottene igjen. Man har greid å ødelegge denne politiske prosessen ved å smøre ut en middag på Statholdergaarden, sa en frustrert Ørnhøi.

Ørnhøi gjorde det sågar klart at enkelte av journalistene i Dagbladet var klar over at han førte slike samtaler.

- Det finnes tre medarbeidere i Dagbladet som visste at jeg hadde disse kontaktene. Jeg har forsøkt å være tydelig på at slik fungerer dette. Og så kommer noen som ikke kan noe om politiske prosesser og jager folk inn i bøttekottene.

Mediene i stim
Ørnhøi møtte mediene an mas neste dag og har en klar oppfatning på hvordan mediene fungerer.

- Samme dagen som dette sto på trykk ringte alle typer magasiner og hadde den strålende ideen om at jeg skulle møte Anne Aasheim i studio. Så ikke kom å si at pressen ikke går i stim. De som ringte sa at det ikke var en sak, men det var jo artig lell.

SV-veteranen gjorde det også klart at han ikke var særlig imponert over TV 2 som brukte ti minutter på oppslaget i sin nyhetssending samme dagen.

- Det gjør at saken fremstår som viktig.

Forstår Ørnhøi
- Jeg har respekt for det, Ørnhøi. At du ikke liker måten det ble fremstilt på. Det forstår jeg.

Sjefredaktøren liker ikke at Ørnhøi bagatelliserer kontakten sin. Og Aasheim var sikker på at Dagbladets journalister ikke ville vært de eneste som hadde kastet seg over en slik sak.

- Jeg tror at alle journalister som hadde vært til stede ville og burde finne denne saken interessant. For dette handler om hvordan makt utøves og håndteres. Dette mener jeg er en ukjent verden for folk flest, om enn ikke for journalister og redaktører.

- Hvordan kan du si at dette er en ikke-sak? spurte Aasheim.

- Kjære deg, du repeterte det meste jeg har sagt. Jeg har ikke sagt at dette er en ikke-sak. Det var en ualminnelig slett måte å fortelle hvordan samfunnet fungerer på.

- Stakkars deg
- Du gjentar at vi kommer med løgnaktige påstander, hvilke er disse? Spurte Aasheim.

- Jeg kommenterer ikke mine egne private samtaler. Er du fornærmet? Stakkar deg, er det du som er såret nå? Dokumenterer du at jeg er hemmelig agent, så skal jeg gjengi hele den fire timer lange samtalen. Jeg har hele tiden vært åpen om dette, sa en tydelig irritert Ørnhøi.

Debattleder ville vite hvordan Aasheim vurderte metodene som ble brukt i saken opp mot Vær Varsom-plakaten.

- Det er klart at dette er i et grenseland, såpass at vi vurderte saken nøye. Det var viktig at vi fikk tak i Ørnhøi slik at han fikk tilsvar. Saken er så viktig at vi valgte å kjøre den.

- Kan jeg få spørre om en ting; hva har du gjort med de tre medarbeiderne som visste om disse samtalene? Lurte Ørnhøi på.

- Jeg vet ikke hvem du sikter til, men de som var på restauranten avdekket et politisk spill som vi mente var viktig å fortelle om.

Kanskje PFU
- Har du vurdert å klage saken inn for PFU? Ville debattleder Kjetil B. Alstadheim vite.

- Jeg trodde jeg skulle gjøre det, men så snakket jeg med erfarne pressefolk, som sier omtrent som så: at å klage journalister inn for PFU, er omtrent som å klage leger inn for legeforeningen.

- PFU er en institusjon som alle norske medieaktører har sluttet ring rundt. Vi blir felt og vi blir frikjent, så det anbefaler jeg deg å gjøre. Gjerne snarere enn senere, sa Aasheim.

- Jeg vil nok gjøre det om jeg blir anbefalt å gjøre det av andre enn deg, for dine vurderinger stoler jeg ikke på, parerte Ørnhøi.

- Stram opp pøbelen
Også den ene av journalistene bak artikkelen i Dagbladet ønsket svar på sine spørsmål.

- Du sier du var åpen, men da vi ringte deg dagen etter, så ville du ikke si hvem du snakket med eller hva som var i konvolutten. Hvorfor ville du ikke det? Spurte Dagbladets journalist Ulf André Andersen som var en av dem som skrev saken om middagen.

- Synes du jeg skyldte deg det? Parerte Ørnhøi.

Ørnhøi mente at Aasheim må stramme opp Andersen fordi journalisten ifølge Ørnhøi insinuerte at SV-veteranen tok imot penger.

- Nå må du stramme opp denne pøbelen, sa Ørnhøi og slo neven i bordet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis