Gå til sidens hovedinnhold

Dagen for den store påskehjemfarten

Og et snøskred deler Norge på tvers.

Søndag 1. påskedag startet stille og fint på veiene, Statens vegvesen forventer at det vil øke på utover ettermiddagen.

- Akkurat nå er det helt stille og ikke mange biler på veiene, men vi forventer at det vil ta seg opp utover ettermiddagen, sa operatør Kristian Fauskan ved Statens vegvesens trafikksentral i Oslo til Nettavisen like før klokka 13.

NRK Trafikk meldte noen minutter senere om tendenser til kø sørgående på E6 fra Espa nord for Minnesund. Her er det mulig å kjøre riksvei 4 over Lygna eller riksvei 2, E16 og E6 Elverum-Kongsvinger-Kløfta Oslo.

Klokka 14.17 meldte NRK om tett trafikk og små køer på E16 i Buskerud sørgående mellom Hønefoss og Sollihøgda. Trafikken er økende, opplyser vegvesenet.

Se oppdaterte trafikkmeldinger i boksen nederst i artikkelen.

Fin flyt fra Minnesund
Sitter du i kø fra fra Espa og sørover? Gled deg til du kommer fram til Minnesund. Der løser det seg opp, skriver Romerikes Blad.

- Det er endel kø mellom Espa og Minnesund, men fra Minnesund er det fin flyt inn mot Oslo. Så de som sitter i kø, har i hvert fall noe å se fram til, forteller trafikkoperatør Jeanette Andresen ved Statens vegvesen Region Øst.

Hun følger påsketrafikken fra Vegtrafikksentralen i Oslo.

- Det er ikke så veldig stor innfart ennå, sier hun søndag ettermiddag.

Det fine været og sommertiden, som ble innført natt til 1. påskedag, kan også ha bidratt til at folk drøyer med å reise hjem fra fjellet.

Noen fergekøer
Det er først og fremst i nord og vest påsketrafikken skaper problemer, og da i form av lange fergekøer. Ellers flyter trafikken stort sett greit første påskedag.

Ved Lavik på nordsiden av Sognefjorden kan Bergens Tidende melde om tre kilometer kø og halvannen times ventetid i snøværet for å komme seg på fergen sørover.

Også fergesambandet Brimnes– Bruravik har ekstra lang ventetid når bergensfolket og andre hordalendinger skal hjem fra fjellet, og ved Trengereid omdirigeres deler av trafikken for å unngå lange køer.

Lenger sør rapporterer Stavanger Aftenblad om litt mindre ventetid, mens Fædrelandsvennen kan melde om rolig påskeutfart.

- Det sklir fint, men tar seg nok opp utover kvelden, sier UP-sjef Øystein Krogstad på Sørlandet.

Han tror mange nyter påsken et stykke utover dagen.

Stengte veier i nord
Lenger nord er det stengte veier som dominerer trafikkbildet, særlig i Troms, hvor snøskredfaren stedvis er stor. Bygdene Jøvik og Skarmunken er uten veiforbindelse, og Nordlys melder om 16 stengte veier i fylket søndag kveld.

To skred i området nord for Tysfjorden gjør også at Vei-Norge er midlertidig delt i to idet påsken går mot slutten.

Lenger sør i Nordland er det ikke sikkert alle kommer seg med fergene søndag. Ved Valldalsvik på fylkesvei 17 er det flere som står i kø enn det er plass til på dagens siste avgang.

- Jeg tviler på at alle kommer med. De første turene i dag var det nesten ingen biler, så hadde folk kommet da hadde nok de fleste fått plass, sier fergemaskinist Roger Jørgensen til Avisa Nordland.

God flyt i øst
På vei inn til Oslo går trafikken ganske greit, men på E6 langs Mjøsa har det tidvis stått stille på den strekningen som er under utbygging. En mulig omkjøring for som kommer fra Østerdalen og vil unngå strekningen nord for Minnesund, er å velge fylkesvei 24.

En ulykke i Valdres skapte også litt problemer en times tid, mens det søndag kveld er riksvei 7 og E16 fra Hallingdal mot Oslo som har størst trafikk. Der opplyser veitrafikksentralen til NRK at det er kø fra Noresund til Sollihøgda.

Norge delt på tvers
Lørdag ble E6 stengt mellom Skarberget og Sætran i Nordland på grunn av rasfare. Søndag ble omkjøringsveien stengt etter snøras.

For å komme seg fra nord til sør er nå eneste mulighet riksvei 85 og ferje mellom Bognes og Lødingen, skriver NRK.

Da E6 ble stengt lørdag ble bilistene ledet fra Sætran og ned til Kjøpsvik på riksvei 827.

- Vi har fått melding om at det har gått et ras ved Efjordtunnelen på fylkesvei 827, sier trafikkoperatør Grethe Turmo Hatten hos Statens vegvesen til NRK.

Det gikk også et snøras ved Skjellesvikskaret på den allerede stengte strekning mellom Skardberget og Sætran på E6 i morgentimene søndag. Veien kommer ikke til å bli åpnet søndag.

Vegvesenets tips
1. påskedag er dagen for den store påskehjemfarten. Godt vær og mye tørr asfalt lover bra for trafikkflyten, men det store spørsmålet er når og hvor rushet kommer.

Statens vegvesen var før påske ute med råd til trafikkantene: Det gjelder å regne med forsinkelser ut og inn av byene. Stress og uoppmerksomhet er den store utfordringen som fort kan medføre trafikkuhell.

Også ned av fjellet ventes det at trafikken blir stor.

Statens vegvesen har følgende råd til deg som skal ut på veien:

* Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen.

* Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen.

* Bruk sikkerhetsbelte.

* Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig.

* Stopp og sov hvis du blir trøtt

De ber også folk om å laste bilen riktig:

- Bruk bagasjerommet og ikke legg ned baksetet for å få plass til lange gjenstander. De tyngste gjenstandene legges i bunnen og inn mot bakseteryggen. Legg skia i skiboksen. Må du ha noe i baksetet, må du sikre det med bilbeltet. Fyller du opp bagasjerommet i en stasjonsvogn, er det smart å bruke et sikkerhetsnett i tillegg, er oppfordringen fra Statens vegvesen.

Se utvalgte trafikkmeldinger fra Statens vegvesen her

Se trafikkmeldinger for mobil her

Her kan du klikke deg inn på Statens vegvesens webkamera-oversikt og se livebilder fra trafikken

Se trafikkmeldinger fra NRK Trafikk direkte her:

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:NRKTrafikk since:2013-03-31', interval: 6000, title: 'NRK Trafikk', subject: 'Se de siste trafikkmeldingene', width: 575, height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();
Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken