Gå til sidens hovedinnhold

Dagens Næringsliv skrotet refsende leserinnlegg

Professor som slakter avisens pressestøtte blir møtt med faktamangel.

I en lederartikkel i desember skryter Dagens Næringsliv av partiet Venstre og den blå tenketanken Civita som arbeider for færre reguleringer og mindre bruk av offentlige penger. Det har fått en professor ved universitetet i Tromsø til å reagere.

– Dagens Næringsliv hyller liberalismen, men lar seg subsidiere på linje med andre norske aviser, skriver professor Ola Flåten i innlegget.

Det ville ikke avisen trykke. Redaksjonen etterlyser mer fakta.

– Vi ville gjerne ha trykket det – ris til avisen er godt stoff – men gjør det ikke, for fakta må være på plass her som på andre områder. Jeg viser til vår siste lederartikkel om temaet, skriver Vidar Iversen, debattansvarlig i Dagens Næringsliv i sitt svar til Flåten.

Får over 70 millioner

Dagens Næringsliv mottar i dag en indirekte pressestøtte ved at den er fritatt for merverdiavgift. Tall fra 2008 viser at verdien på fritaket er verdt 75 millioner kroner. Denne fordelen sikrer avisen høyst sannsynlig et overskudd. DN hadde i 2008 en omsetning på nesten 595 millioner kroner. Årsresultater endte på 38,5 millioner kroner. Slik ville det trolig fortsatt. De senere årene har verken inntekt eller resultatet for avisen økt betydelig.

– Vi trenger ikke avisene mer enn vi trenger melk og brød, så halv avgift, som for mat, kan jo være et kompromiss hvis de ikke vil gå for sterkt ut. Slik bedret ressursbruk kan vel også DN støtte? fortsetter Flåten i innlegget som aldri kom på trykk.

Gir seg ikke

Debattansvarlig Iversen mener avisen selv har markert motstand mot pressestøtten.

– Vi har begrunnet vår motstand mot pressestøtten flere ganger, og så er enkelt er det. Vi mottar gjerne flere korte og fyndig innlegg fra Flåten, sier han til Nettavisen NA24.

Dette beroliger ikke Flåten.

– Det er vel ikke uventa at DN ikke vil snakke om subsidier som også de tjener mye på. Ifølge Wikipedia og Nettavisen er papiravisene i Norge subsidiert med over 1,5 milliard kroner per år via momsfritaket. DN kunne jo regne ut hvor mye dette betyr per ansatt i avisa – eller per aksje. Dette gjør de stort sett hvert år når det gjelder landbruksstøtten, så regne det kan de jo. Denne indirekte støtten via momsfritak er mange ganger større enn den direkte pressestøtten som DN ikke liker. Det er vel fordi de selv ikke får noe av den?, sier han.

Her er leserinnlegget Dagens Næringsliv ikke valgte å trykke:

«Liberalistisk selvskryt, DN

DN hyller liberalismen men lar seg subsidiere på linje med andre norske aviser. Norske journalister er høyt subsidierte på linje med bønder og sjøfolk – de sistnevnte ved skatterefusjoner. Leder- artikkelen lørdag 29. desember skryter av partiet Venstre og den blå tenketanken Civita som arbeider for færre reguleringer og mindre bruk av offentlige penger. Men samtidig er DN med på at deres produkt skal være fritatt for merverdiavgift og at mange kollegaaviser i tillegg skal ha direkte støtte. Jeg foreslår at Civita og Venstre i nyåret 2013 starter sin kamp for lavere offentlige budsjetter med å få bort pressestøtten. Vi trenger ikke avisene mer enn vi trenger melk og brød, så halv avgift, som for mat, kan jo være et kompromiss hvis de ikke vil gå for sterkt ut. Slik bedret ressursbruk kan vel også DN støtte?»

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken