Gå til sidens hovedinnhold

Dalai Lama vil ha OL i Kina

Tibets eksilregjering fordømmer fakkelprotestene.

Tibets åndelige leder og tidligere fredsprisvinner Dalai Lama sa torsdag at han støtter at Kina er vertskap for OL til sommeren, melder AP.

- Jeg støtter Kinas vertskap for de mest berømte lekene i verden, sa han på en pressekonferanse i Japan.

Se video på TV 2 Sumo(artikkelen fortsetter nedenfor)

228840

Han har bedt demonstrantene ro ned, men så langt har ikke det ført frem. Kinesiske myndigheter har tidligere anklaget Dalai Lama for å oppildne til uroligheter og å planlegge en løsrivelse av Tibet.

OL som protestarena
Demonstranter har protesterer mot Kinas styresett i Tibet flere steder langs OL-fakkelens løype rundt i verden, og i Paris tidligere i uken ble fakkelen slukket fire ganger.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) kaller demonstrasjonene uverdige.

Fordømmer protestene
Den tibetanske eksilregjeringen sier samtidig at de fordømmer protestene rundt OL-fakkelen.

- Den tibetanske regjeringen og mange andre tibetanere prøver ikke å stoppe fakkelen. Dalai Lama støtter OL, sier statsminister Samdhong Rinpoche ifølge Reuters. Kinesiske myndigheter har beskyldt regjeringen for å stå bak OL-protestene.

Eksilregjeringen har base i det nordlige India.

Eksiltibetanere i India
17. april skal fakkelen etter planen føres gjennom New Delhi, og regnes som et av stedene der protestene kan bli voldsomme. Flere demonstranter har blitt arrestert i India, etter å ha protestert mot Kinas styresett den siste måneden.

Senest torsdag gikk demonstranter i tog i retning eksilregjeringen, der de minnet de 152 som ifølge tibetanerne skal ha blitt drept av kinesiske myndigheter siden opprøret startet i Tibet 14. mars. Samtidig krever de at Kina slipper fri de arresterte og fjerne det tunge, militære nærværet i provinsen, melder AP.

Vil boikotte åpningen
Opptøyene i Tibet i mars forplantet seg raskt til andre provinser i Kina og utover i verden, og har gjort fakkelstafetten til et blikkfang for protestene.

Dermed har det kommende OL i Kina ikke blitt den positive reklamen kinesiske myndigheter har håpet på. Flere europeiske statsledere, som Storbritannias Gordon Brown, har valgt eller vurderer å boikotte åpningsseremonien under årets OL.

Reklame

Nå kan du chatte med United-legender før storkamper