Gå til sidens hovedinnhold

Danmark solgte granatfabrikk til Saddam

Danske bedrifter bidro aktivt til oppbyggingen av Saddam Husseins krigsmaskin, og solgte blant annet et produksjonsanlegg for granater til landet.

Det danske selskapet Dansk Industri Syndikat (DISA) leverte i 1986 et støperianlegg til irakiske myndigheter.

Fabrikken, som hadde en prislapp på rundt 200 millioner danske kroner, ble reist av danske teknikere utenfor Bagdad, og begynte straks produksjon av granater til bruk i krigen mot nabolandet Iran, skriver den danske avisen Information.

Lukket øynene
Vesten lukket den gang øynene for at Saddam Husseins regime, som de den gang anså som alliert, benyttet kjemiske våpen. Dette til tross for at disse våpnene forårsaket store lidelser på iransk side av krigen.

Granatene som danske soldater fant nedgravd i Sør-Irak før helga, som inneholdt rester av det man tror kan være kjemiske stridsmidler, kan derfor godt være produsert med dansk hjelp, opplyser uavhengige våpeneksperter til Information.

Hjemmelagde
- Granatene som ble funnet er trolig framstilt i Irak. Det var typisk for Saddam Husseins våpenproduksjon at man kjøpte maskineriet i et land, metallet i et annet mens stoffer som skulle brukes til å framstille kjemiske våpen ble innkjøpt hver for seg i forskjellige land.

Dette for å unngå at de enkelte produsentene og landene skulle oppdage omfanget av Iraks våpenprogram, sier Richard Guthrie ved det svenske fredsforskningsinstitutt SIPRI.

Ifølge Guthrie er det ingenting som tyder på at granatene de danske soldatene fant utenfor Basra er av nyere dato, og dermed bevis for at Irak virkelig hadde masseødeleggelsesvåpen slik USA hevdet før de invaderte.

Resultatløs jakt
Eventuelle kjemiske stridsmidler produsert på 1980-tallet er for lengst utgått på dato, men USA har likevel sendt en gruppe eksperter til Sør-Irak i håp om å finne beviser for at president George W. Bush og hans allierte hadde rett i sine anklager.

I forrige uke ble det kjent at USA i all stillhet har trukket de fleste av sine våpeninspektører ut av Irak, etter en ni måneder lang resultatløs jakt på produksjonsanlegg og lagre av masseødeleggelsesvåpen.

Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen var USAs uttalte hovedbegrunnelse for å invadere Irak, selv om både FNs våpeninspektører og uavhengige eksperter fra første stund anklaget Bush-administrasjonen for å overdrive denne faren.

(NTB)

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer