Gå til sidens hovedinnhold

Dansk konsulat i brann

Det danske konsulatet i Beirut er satt i brann av demonstranter. Situasjonen for nordmenn i Libanon betegnes som usikker.

20.000 demonstranter er ute i Beiruts gater, melder Reuters.

Demonstrantene har satt fyr på en bygning som huser den danske delegasjonen til Beirut, melder AP.

Danmark oppfordrer sine statsborgere til å forlate Libanon umiddelbart.

Sikkerhetsstyrkene måtte ifølge AP bruke tåregass og vannkanoner for å holde demonstrantene unna da en liten gruppe islamister prøvde å bryte sikkerhetsbarrieren utenfor ambassaden.

På plakater langs gatene i hovedstaden Beirut ble folk lørdag ifølge Dagbladet oppfordret til å delta i en demonstrasjon mot det danske konsulatet klokka 11 lokal tid (klokken 10 norsk tid).

- Hold dere inne
Fungerende pressetalsmann Øystein Bø i UD bekreftet overfor TV 2 Nettavisen søndag morgen at det gikk rykter om at det skulle være demonstrasjoner i byen.

- Våre folk har ringt rundt til nordmenn i Libanon og bedt dem om å holde seg hjemme, sier han til TV 2 Nettavisen.

Demonstrasjoner i Damaskus i går endte med at den danske og den norske ambassaden ble påtent og totalrasert. I dag blir nordmenn evakuert fra Syria. Det finnes ingen norsk ambassade i Beirut, men et ambassadekontor som er underlagt ambassaden i Damaskus. Her er to lokale ansatt, men ingen nordmenn.

Det er ikke meldt om demonstrasjoner mot Norges ambassadekontor i Beirut. Derimot oppfordres det til boikott av både norske og danske varer.

100 nordmenn
Utenriksdepartementet opplyser at det er et hundretalls nordmenn i Libanon, og at de har vært i kontakt med samtlige. Norges ambassadør til Amman i Jordan blir sendt til Beirut for å vurdere situasjonen nærmere. Etter at Amman-ambassadøren har undersøkt forholdene, vil det bli avgjort om alle nordmennene skal evakueres.

- Inntil videre rådes nordmennene til å holde seg inne, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til TV 2 Nettavisen.

Hun opplyser at sikkerheten ved det norske ambassadekontoret i Beirut, som er stengt søndag, er øket. Alle ambassadene i Midt-Østen er blitt bedt om å øke sikkerhetsnivået.

- Vi følger situasjonen nøye, og har bedt ambassadene våre om å utvise økt aktsomhet. De skal vurdere om det er behov for ekstra sikkerhetstiltak, og fortløpende rapportere hjem om situasjonen, sier Sandsten.

UD advarer nordmenn mot å dra til Vestbredden, Gaza og Syria, og vurderer å endre reiserådene for Libanon.

Norsk kvinne på vei hjem
Palestinakomitéen har hatt en norsk solidaritetsarbeider, Sunniva Sømhovd, utplassert i en flyktningleir i havnebyen Tyr i Libanon. Sømhovd er søndag på vei hjem fra landet.

- Hun hadde ikke noe lyst til å dra hjem, og følte seg trygg i leiren. Men vi føler at vi ikke har oversikt over situasjonen lenger, derfor kan vi ikke ta noen sjanser på hennes vegne, sier flyktningehjelpens koordinator for Libanon, Elisabet Sausjord, til TV 2 Nettavisen.

Skudd
Lyden av skyting kunne høres i byen, og vitner sier styrkene skjøt i luften for å holde demonstrantene unna. 10 personer skal være skadd.

De ansatte ved den danske ambassaden evakuert for to dager siden, og tok med seg alle eiendeler og dokumenter. Vitner sier til Reuters at alle veier som leder inn til ambassaden er stengt av.

Etter å ha gått mot ambassaden, steinet demonstrantene en kirke i nærheten og private eiendommer i Ashrafieh, et kristent nabolag. Muslimske geistlige på stedet prøvde ifølge AP å stoppe demonstrantene.

Folkemengden angrep dessuten politimenn med stener, og satte flere biler i brann. Danske flagg ble også brent.

2000 militære og opprørspoliti var utstasjonert rundt ambassadebygningen. Demonstrantene kom i busser fra hele Libanon. De viftet med grønne islamske flagg og bannere.

Myndighetene fordømmer
Libanesiske myndigheter fordømmer opptøyene. President Emile Lahoud tar avstand fra volden, og advarer mot forsøk på å destabilisere landet, melder AP

Justisminister Charles Rizk ber de som har innflytelse på demonstratene om å gjøre noe for å stoppe volden.

- Hva slags skyld har innbyggerne i Ashrafieh for karikaturer som ble publisert i Danmark? Denne sabotasjen bør stoppe, sier kristen Rizk til fjernsynskanalen LBC.

Religiøse spenninger er et sensitivt tema i Libanon, som har vært herjet av en 15 år lang borgerkrig mellom kristne og muslimer.

- De som begår disse handlingene, har ingen ting med islam eller Libanon å gjøre, sier statsminister Fuad Saniora til Future TV.

- Dette er absolutt ikke måten vi uttrykker våre medninger på.

Saniora tror noen i Libanon kan ha blitt inspirert av det som skjedde i Syria på lørdag.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken