Gå til sidens hovedinnhold

Danske smittet av H1N1-viruset

Det første danske tilfellet av H1N1-smitte er påvist hos en kvinne fra Sjælland.

Danske helsemyndigheter opplyser at H1N1-viruset er påvist hos en dansk kvinne fra Sjælland fredag. Hun kom fra New York, USA med et Continental-fly onsdag morgen. Andre passasjerer som var om bord i flyet vil nå bli kontaktet av danske myndigheter, opplyste helsemyndighetene på en pressekonferanse.

På bedringens vei
Den smittede er fredag kveld på bedringens vei, melder Danmarks Radio, som siterer sykehuskilder. Hun skal likevel holdes i isolasjon til og med 6. mai.

- Det kunne like gjerne vært Norge som var det først landet som påviste dette i Norden. Vedkommende er ikke smittet i Danmark, så da er det et annet importtilfelle og det kunne like gjerne vært i Norge eller Sverige, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, til Nettavisen.

- Vi vet ikke når viruset blir påvist her i Norge. Det kan skje i dag, i morgen eller i neste uke, sier Iversen.

- Norge har gode rutiner
Tolv dansker har tidligere blitt undersøkt for H1N1-viruset, men alle testene har vært negative. Myndighetene i Hongkong har også bekreftet et tilfelle av viruset fredag.

Så langt har viruset blitt påvist i 15 land. Fredag ble det kjent at viruset var blitt overført mellom to mennesker i Tyskland. Iversen mener tyske helsemyndigheter ikke tok de nødvendige forholdsreglene i dette aktuelle tilfellet.

- Vi har veldige gode basale smittevernrutiner i Norge. Dette er grunnrutiner som skal gjelde for alle pasienter uansett, sier Iversen.

- Ikke nys på hverandre
Iversen påpeker at nordmenn generelt ikke har noen grunn til å bekymre seg unødvendig.

- Helsedirektør Bjørn Inge Larsen sa det veldig fint, folk flest behøver ikke å bekymre seg nå, men det er helsemyndighetene som skal bekymre seg. Det vi har oppfordret til nå er at folk gjør slik de ble opplært til da de var barn: Ikke nyse på hverandre, vaske hendene grundig og ha god hygiene, sier han.

Folkehelseinstituttet legger ut informasjon om eventuelle smittetilfeller i Norge på sine nettsider daglig. Nye resultater vil bli lagt ut ved 20.30-tiden hver kveld.

Verdens helseorganisasjon (WHO) hevet pandeminivået til fase fem onsdag kveld. Dette er det nest høyeste nivået på skalaen.

(Artikkelen fortsetter under).

Meksikanske myndigheter frykter at over 150 mennesker har dødd av H1N1-viruset, men kun tolv av disse dødsfallene er bekreftet av WHO.

Det livsfarlige viruset har tidligere blitt omtalt som svineinfluensa, men torsdag besluttet WHO å omdøpe viruset til H1N1.

I Norge har rundt ti personer blitt undersøkt for H1N1-viruset, men så langt har ikke viruset blitt påvist her til lands.

I tillegg er en kvinne i 20-årene innlagt på sykehus i New York mistenkt for å være smittet av viruset. Helsepersonell har tatt testprøver av kvinnen, men resultatet foreligger først mandag, skriver VG Nett.

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken