Gå til sidens hovedinnhold

Danskene slår oss på lykke

Danskene er Europas lykkeligste folk - med finner, sveitsere og nordmenn hakk i hæl. Se Europas lykkebarometer.

European Social Survey (ESS) er den største europeiske spørreundersøkelsen i sitt slag. Nærmere 150 spørsmål er stilt til over 40.000 mennesker i mer enn 20 land. Svarene fra 17 land er nå klare, og de viser blant annet i hvilke land lykkefølelsen er størst.

Lykkelige dansker
På spørsmålet «Hvor lykkelig er du?», flesker danskene til og plasserer seg selv høyest på Europas lykkebarometer med over åtte av 10 mulige poeng.

Nest lykkeligst er finnene og sveitserne, ifølge undersøkelsen. Nordmenn kommer på en god fjerdeplass. Vi plasserer oss selv med i underkant av åtte poeng på lykkeskalaen, marginalt foran svenskene.

På jumboplass
Folk i land som Tsjekkia, Hellas, Polen, Portugal og Estland har det åpenbart ikke så greit og plasserer seg selv langt bak i leksa i forhold til lykke. Estlenderne tar jumboplassen med under 6,5 poeng på lykkeskalaen.

Livskvalitet er bare ett av flere temaer som blir behandlet i undersøkelsen. Folk har også svart på spørsmål om mediebruk, diskriminering, religion og identitet, helse og helsetjenester, økonomisk moral og familie og arbeid.

Tilgjengelig for alle
- Det fine med denne undersøkelsen er at den favner så vidt og er tilgjengelig for forskere og andre over hele Europa samtidig. Her finnes et hav av informasjon. En slik undersøkelse gjør det mulig å relatere seg selv om egne holdninger i forhold til folk i andre land, sier Bjørn Henrichsen, administrerende direktør i Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) til TV 2 Nettavisen.

Direkte til European Social Survey

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken