Gå til sidens hovedinnhold

Daytradere gjør alt galt

Hvordan skaper man en liten formue? Gi en ung mann en stor formue, fortell ham om daytrading av aksjer og sett ham foran en PC.

(NA24-KOMMENTAR): Det er lett å tjene penger i aksjemarkedet, men det er vanskelig å tjene mer enn markedet generelt. Dette er en enkel huskeregel, men veldig mange glemmer den – og ender opp med å tape penger på aksjer.

Grunnlaget for de dårlige resultatene legges i de gode børsårene, som vi har hatt siden 2003. For da kommer en ny gruppe privatinvestorer på banen, og det siste året har det kommet rekordmange av dem.

De prøver seg frem, og siden markedet er sterkt, blir resultatene gjerne gode. Ofte gjør de det bedre enn markedet generelt.

Tiltroen til egne evner som investor øker derfor, og beløpene blir større. Det samme blir risikoviljen. Kanskje låner man penger for å kunne øke aksjeinvesteringene, kanskje konsentrerer man investeringene mot noen få aksjer i brennhete sektorer. Man handler gjerne ofte og regner med at det bidrar til en høy avkastning. Man bryr seg ikke om små prosenter i utbytte eller kursoppgang. Det er dobling man går etter.

Tar stor risiko
Her kan det passe med et lite akademisk innhopp. Svenske Anders Anderson ved Swedish Institute of Financial Research har kartlagt denne typen aktivitet i en stor undersøkelse av transaksjonene til 16.000 svensker som handlet gjennom en nettmegler fra mai 1999 til mars 2002 – hvilket betyr at perioden dekker en voldsom oppgang for den svenske børsen og så et brutalt fall.

Anderson vier at de aller fleste investorene gjør det dårligere enn det generelle markedet. De gjør følgende feil:
- Overvurderer egne evner og forventet avkastning
- Tar høy risiko uten å innse det
- Diversifiserer for lite
- Handler for mye

Kan gå bra
Det er lett å se for seg hvordan dette skjer i oppadgående markeder, det er sammenheng mellom risiko og avkastning. I et godt marked vil man jevnt over tjene mer jo større risiko man tar.

Problemet er at mens avkastning er lett å observere, er risiko mye vanskeligere å måle og forholde seg til.

Det er veldig lett å tro at grunnen til at man gjør det så godt er at man er usedvanlig smart når det gjelder å plukke aksjer, mens det riktige kanskje er at man har tatt ekstrem risiko og sluppet unna med det – så langt.

Inntil det går galt
Problemet er at det alltid kommer en nedtur – og da får denne typen kjekkasinvestorer (som overveiende er menn, også i Andersons undersøkelse) markedet midt i trynet. Da blir risikoen klar for alle, men da er det for sent.

Dette fører til at mange desillusjonert gir opp hele aksjemarkedet, og konkluderer med at det bare gir tap.

Men det er like feil som overdreven optimisme og risiko. Aksjemarkedet gir over tid den beste avkastningen på sparepengene, men da må du, som tidligere omtalt, bruke sunn fornuft og spre risikoen.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet
Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken