Gå til sidens hovedinnhold

De 10 største cupbombene

Liverpool. Manchester United. Arsenal. Leeds. Alle har blitt offer for cupbomber.

Cup er cup er muligens et ekstremt slitt uttrykk, men det er virkelig en sannhet. Kanskje spesielt i den engelske cupen.

Den første cupen ble spilt i 1871-72. Finalen ble spilt mellom Wanderers FC fra London (en klubb som ble startet på nytt i 2009) og Royal Engineers (ingeniørkorpset til den britiske hæren). Wanderes vant 1-0 etter en scoring av Morton Betts. Betts var normalt back for sine lag, og spilte finalen under et pseudonym - A.H. Chequer. Bakgrunnen var at han hadde spilt for laget Harrow Chequers. Betts fikk for øvrig en kamp for England, som målvakt.

Les også: Over 100 fakta om helgens FA-cup

1. AFC Bournemouth - Manchester United, 1984

I 1983 vant Manchester United FA-cupen, tapte finalen i ligacupen (mot Liverpool) og kom på en tredjeplass i det som i dag er Premier League.

Manchester United hadde spillere som Mark Hughes, Frank Stapleton, Jesper Olsen, Bryan Robson, Gordon Strachan, Paul McGrath og Norman Whiteside i sin stall. Manager var Ron Atkinson, som var den mest suksessfulle manageren for United siden Matt Busby.

Cupvinnerne møtte AFC Bournemouth, som da lå i tredjedivisjon, og endte sesongen på en 17.plass etter en 14.plass året før.

Det var ingen tvil om at United var store favoritter, men de tapte kampen 2-0. Scoringer av Milton Graham (med et brassespark) og Ian Thompson.

Manageren for AFC Bournemouth var for øvrig Harry Redknapp....

Spill på oddsen her

2. Wrexham - Arsenal, 1992

Da lagene møttes lå Wrexham på en 24.plass på fjerde nivå i serien. Arsenal var på en andreplass i serien, og var regjerende seriemestere. For Arsenal stilte spillere som Ian Wright, Alan Smith, David Seaman, Paul Merson, Tony Adams og Ray Parlour.

Rett før pause gikk Arsenal oppskriftsmessig opp i ledelsen 1-0 ved Alan Smith. Da det stod 10 minutter igjen så dukket den da 36 år gamle Mickey Thomas, tidligere spiller for Chelsea og Manchester United, opp og utlignet.

To minutter før full tid var Wrexham frampå igjen ved Steve Watkin, da 20 år gammel. Arsenal ble slått ut av cupen i 3.runde.

HTML EMBED

3. Sunderland - Leeds, 1973

Det var et stort sjokk at Sunderland var i finalen, men på veien dit hadde laget slått ut både Manchester City og Arsenal (som begge lå i den øverste divisjonen). Sunderland på sin side spilte på nest øverste nivå (de endte på en 6.plass i serien).

Leeds hadde året før kommet på en andreplass i serien (bak Derby) og vunnet FA-cupen. Laget hadde endt på 3.plass i serien (bak Liverpool og Arsenal). Med spillere som Peter Lorimer, Allan Clarke, Billy Bremner og Norman Hunter regnet de aller fleste med at Leeds ville knuse Sunderland.

Slik ble det ikke. I det 31. minutt scorte Ian Porterfield, og flere mål ble det ikke. Porterfield ble for øvrig senere manager for Reading, Chelsea, Zambia og Oman for å nevne noen.

HTML EMBED

4. Liverpool - Wimbledon, 1988

Den 14.mai 1988 skulle gigantene Liverpool oppskriftsmessig knuse Wimbledon, og seriemesterne skulle ta hjem The Double.

Liverpool startet med følgende lag: Bruce Grobbelaar, Steve Nicol, Gary Gillespie, Alan Hansen, Gary Ablett, Ray Houghton, Nigel Spackman, Steve McMahon, John Barnes, Peter Beardsley og John Aldridge. Manager var Kenny Dalglish.

Riktignok hadde Wimbledon overbevist i serien med en 7.plass, men mot et lag som kun hadde tapt to kamper i løpet av serien var det ingen som trodde at de ville ha noen som helst sjanse.

Det var selvfølgelig feil. Dave Beasant, Clive Goodyear, Eric Young, Andy Thorn, Terry Phelan, Alan Cork, Vinnie Jones, Lawrie Sanchez, Dennis Wise, John Fashanu og Terry Gibson ville det annerledes - og vant 1-0 etter scoring av Sanchez.

Dave Beasant ble for øvrig den første målvakten som reddet en straffe i en FA-cupfinale i kampen.

HTML EMBED

5. Hereford - Newcastle United, 1972

Sesongen 1971-72 endte Newcastle på en 11.plass i den øverste serien i England. Hereford lå i det som da het Southern League, som nå kan sammenlignes med Conference.

Lagene møttes først på St.James Park. Etter 17 sekunder tok Hereford ledelsen ved Brian Owen. Newcastle-fansen ble roet ned etter at det 12 minutter senere stod 2-1 til hjemmelaget ved Malcolm McDonald og John Tudor. Den spillende manageren til bortelaget ville ikke ha noe av det, og utlignet til 2-2 før kampen ble blåst av.

Nå kunne det nesten vært hele punktet, men det skulle selvfølgelig spilles en omkamp. En omkamp hvor Newcastle stanget og stanget mot et innbitt forsvar fra Hereford - og ikke før i det 82.minutt klarte Newcastle å få hull på byllen ved Malcolm McDonald. Den gangen kunne bare ett bytte gjøres i kampen, og manager Colin Addison valgte å bytte ut Roger Griffiths i det 83.minutt. Griffiths hadde fått et brudd i beinet tidligere i kampen, men hadde spilt videre.

To minutter senere utlignet snekkeren Ronnie Radford for Hereford, og det ble ekstraomganger.

I det 103 minutt scorte så innbytter Ricky George for Hereford og laget hadde slått ut Newcastle.

HTML EMBED

6. Walsall - Arsenal, 1933

Den gangen var dette Arsenal-laget det dyreste laget som hadde blitt satt sammen, og hadde kostet 30 000 pund. Walsall lå midt på tabellen i Divison Three North - og hadde kostet totalt 70 pund.

Walsall vant kampen 2-0.

Det bør nevnes at Arsenal det året vant serien.

Spill på oddsen her

7. Worchester City - Liverpool, 1959

Det er greit at Liverpool-laget i 1959 ikke var et storlag (laget endte sesongen på en 4.plass på andre nivå).

Det hjelper lite siden laget de møtte lå dårlig an i Southern League, altså conference.

Worchester vant kampen 2-1.

Lever tippekupong med cupkamper her

8. Burnley - Wimbledon, 1975

Geografilæreren Mickey Mahon ble den store helten i dette oppgjøret mellom et lag som lå på syvende plass i den øverste divisjonen. Wimbledon lå i Southern League, og vant kampen 1-0 på bortebane.

9. Liverpool - Barnsley og Barnsley - Chelsea, 2008

Vi må nesten kombinere de to kampene til Barnsley i 2008. Først vinner de 2-1 på Anfield før de vinner 1-0 hjemme mot Chelsea.

HTML EMBED
HTML EMBED

10. Crystal Palace - Liverpool, 1990

Crystal Palace hadde tapt 9-0 mot Liverpool i serien som nyopprykket lag. I semfinalen i cupen ble det også mange mål, men de fleste ble scoret av Palace. Kampen endte 4-3 til Palace.

Liverpool ble for øvrig seriemestere det året.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken