Gå til sidens hovedinnhold

- De bombet rett ved sykehuset

Den norske legen Mads Gilbert forteller Nettavisen at bombene faller stadig nærmere.

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse reiste ned til Gaza nyttårsaften, og er de eneste vestlige representantene som befinner seg i det krigsherjede området.

Legene har jobbet intens med å redde livene til palestinere som har blitt skadd i de israelske angrepene.

Gilbert forteller om palestinere som møter opp på sykehuset med familiemedlemmer med avrevne armer og bein. Mange av de skadde dør fordi Shifa-sykehuset mangler livsviktig utstyr.

- Verste jeg har opplevd
- Endelig så har vi fått satt oss. Vi har holdt på i hele dag. Det har vært helt forferdelig, det må jeg bare si. Det er det verste jeg har vært med på. Det er rystende! Det må jeg bare si, sier Gilbert til Nettavisen natt til tirsdag.

Videre forteller Gilbert at F16-flyene flyr rett over Gaza by ustanselig og bombene faller stadig nærmere sykehuset. Sent mandag falt det en rakett like ved sykehuset.

- Det kom en rakett fra en F16 som dundret ned like ved sykehuset i kveld. F16-flyene har gått i hele kveld, så man blir vant til lyden. Men man må følge med på hva palestinerne gjør. Hvis de løper inn på sykehuset, så stiller man seg ikke ved vinduet. De hører det på lyden, sier han og understreker at palestinerne er svært vare på lydene og flinke til å oppfatte når det er farlige potensielle trefninger.

Journalister nektes adgang
Israel nekter internasjonal presse adgang til Gazastripen, og derfor fungerer legene som Vestens øyne og ører.

Men Gilbert ønsker ikke å snakke om antall drepte og skadde.

- Jeg har snakket så mye om dette at jeg nesten ikke orker mer. Det har vært voldsomme bombarderinger i hele dag og i kveld. De skal absolutt bombe bygningene helt flate. De gir seg ikke før de er helt flate, sier Gilbert.

NETTMØTE: Send inn spørsmål til Israels ambassaderåd

Offensiven til Israel startet 27. desember og lørdag rykket de inn med bakkestyrker på Gazastripen. Og mandag kveld rullet stridsvognene inn mot Gaza by for første gang.

- Jeg snakket med ambulansefolkene og de hadde sett tanks inne like ved Gaza by. Dette er jo et ufattelig lite område, så de er jo like i nærheten, sier Gilbert.

Flere verdensledere fordømmer Israels invasjon og krever at de trekker seg ut av Gaza umiddeltbart. I tillegg forsøker EU å tilrettelegge for en humanitær våpenhvile slik at hjelpeorganisasjoner, som står på grensen til Gaza, kan nå fram med nødhjelp til konfliktområdet.

- Så langt jeg vet så er det ingen hjelpeorganisasjoner som har fått noe inn til Gaza siden bakkeinvasjonen lørdag, sa mediesjef i Røde Kors, Jon Martin Larsen, til Nettavisen mandag ettermiddag.

Ikke interessert i våpenhvile
Men så langt er det ingenting som tyder på at verken Hamas eller Israel er interessert i en våpenhvile.

FNs sikkerhetsråd har forsøkt å tilrettelegge for en resolusjon, men de 15 medlemslandene har ennå ikke lykkes med å enes om en felles uttalelse. Sikkerhetsrådet har tatt initiativ til et nytt møte tirsdag og utenriksminister Jonas Gahr Støre vurderer å reise til New York hvis han får lov til å delta på møtet.

Over 500 palestinere er drept og 2500 skadd i løpet av de elleve dagene krigen har vart. Fem israelere er blitt drept i Hamas’ rakettangrep i samme periode.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport