Jordskjelvet i Haiti som inntraff 12. januar, krevde anslagsvis 220.000 menneskeliv. Åtte måneder senere står landet fortsatt i ruiner.
- Det er forskjellige forhold i Haiti. For det første er situasjonen etter katastrofen fortsatt alarmerende fordi haitianske myndigheter ikke har kommet skikkelig i gang med verken rydding eller gjenreising av nye boliger. I tillegg er orkansesongen i ferd med å innta landet. 1,7 millioner mennesker mangler tak over hodet og tilfredsstillende boliger, sier fredsarbeider og Haiti-ekspert Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp til Nettavisen.
- Bor sammen med døde
Skauen har vært i Haiti flere ganger etter at katastrofen inntraff.
- Også oppstår et fenomen om at folk reiser tilbake til ruinene og bor sammen med døde som ikke er gravd fram ennå. Det er mye usikkerhet på grunn av overfall og ran fordi det er lite beskyttelse. Det er de dramatiske forholdene, sier Skauen.
Haiti har nok land til å bygge nye boliger på, men et problem er at kun to prosent av befolkningen sitter på 80 prosent av jorden.
- Presidenten vegrer seg for å gå i dialog med jordeiere, og de er avhengig av tomter for å bygge nytt, og FN har nødig villet ta den rollen. FN er litt handlingslammet fordi de ikke får med seg haitianske myndigheter, sier Skauen.
Til tross for at landet står i ruiner, har Haiti sluppet unna de store epidemiene som nå fryktes i det flomrammede Pakistan.
Lys i tunnelen
Skauen understreker at mange internasjonale hjelpeorganisasjoner fortsatt er på plass i Haiti, og bistår med nødhjelp. I tillegg ser mange haitianere et lite lys i tunnelen, ettersom det snart er presidentvalg.
- Det er et fattig land som er vant til å greie seg med lite. Det er et valg som er forestående, og de har håp om at valget kan forandre situasjonen. Og da står landet litt stille før valget, sier Skauen.
Den tidligere Fugees-stjernen Wyclef Jean har kunngjort at han ønsker å stille som presidentkandidat i Haiti. Jean er født i Haiti og har hatt et brennende engasjement for hjemlandet sitt. Men artisten har bodd størstedelen av sitt liv i USA, og det er uklart om det haitianske lovverket tillater ham å stille som kandidat.
Fredag skal den haitianske valgkommisjonen kunngjøre sin avgjørelse. Skauen mener superstjernen har en reel sjanse til å bli valgt dersom valgkommisjonen godkjenner hans kandidatur.
Formidabel støtte
- Mange vil kanskje gå for Wyclef Jean fordi han har en formidabel støtte i befolkningen. Alt kan ligge til rette for ham, men han må godskjennes og de må finpusse jusen. Han har støtte i slummen og har ungdommene med seg. Men det er også en del skeptikere som har reist seg og pekt på at han kanskje ikke har helt rent mel i posen, men han er kanskje det minste onde, sier Skauen.
Jean er blant annet anklaget for økonomisk rot i veldedighetsorganisasjon, Yele Haiti Foundation. Det stilles også spørsmålstegn ved superstjernens kompetanse.
- En ting er å lede et popband. En annen ting er å styre et land som er så uregjerlig med så mange grupper og et Senat som til en viss grad er korrupt og styrt av mafiaen. Og man har jo avdekket at han ikke har spilt med helt åpne kort når det gjelder egen økonomi, sier Skauen.
Derimot har Jean et enormt internasjonalt nettverk som kan bidra til at Haiti får goodwill. Artisten har blant annet et godt forhold til Obama-familien. Valget i Haiti forestår 28. november.