Det blir nesten alltid dramatikk når Lazio og Roma møtes til dyst. Onsdag skal John Arne Riise i aksjon i Europas kanskje største byderby da erkerivalene møtes i Coppa Italia.

I 90 minutter minner Stadio Olimpico om det gamle Colosseum, hvor hovedstadens gladiatorer slåss for å avgjøre hvem som er sterkest i byen. I et inferno av bluss, hjemmelagde bomber og hatefulle sanger avgjøres Derby della Capitale. Det er så mye følelser på spill at en traust nordmann vil ha problemer med å forstå det. Og det mangler ikke på kontroversielle hendelser.

Falske rykter
21. mars 2004 var dagen for en av de mest bisarre hendelsene i derbyets historie. Selv om man er vant til den hatske stemningen på disse derbydagene var det noe mer denne dagen. Det var store opptøyer på utsiden av stadion, og fire minutter ut i andre omgang skjedde det utrolige. Lederne for noen av supporternes Ultras-grupper fant veien ned på gressmatten. Et rykte om at en gutt hadde blitt påkjørt utenfor stadion hadde spredt seg inne på Stadio Olimpico. Ultras-lederne fra Romas Curva Sud ble sett i heftige diskusjoner med Romas kaptein, Francesco Totti. Ikke lenge etter fanget TV-kameraene opp at Totti sa følgende til sin trener, Fabio Capello:

- De kommer til å drepe oss hvis vi fortsetter å spille.

Dermed var skandalen et faktum. Lagene forlot banen, og opptøyene i Romas gater kunne begynne. I tillegg viste deg seg at ryktet om den døde gutten var falskt.

28. oktober 1979 gikk det enda verre. Derbyet krevde sitt første menneskeliv da en Roma-fan fyrte av gårde en rakett fra Curva Sud (Roma-fansens side, red. anm.). Raketten føk 200 meter over banen og traff Lazio-supporteren Vincenzo Paparelli i øyet.

Ekte lidenskap
De siste årene har vi sett en rekke spesielle hendelser i Roma-derbyene. Taklingene flyr, og kortene sitter løst. Etter fjorårets derby i april var det de rødgule som seiret med 2-1. Lazios Stefan Radu var mindre fornøyd med det, og langet ut et spark mot en jublende Simone Perrotta etter kampen. Se hendelsen 20 sekunder ut i denne videoen.

HTML EMBED

Lazio-fansen holder nok 3-0 seieren fra 2006 som det beste minnet fra de siste ti årene. Mens den røde delen av Roma fortsatt feirer 5-1 seieren fra 2002. Legg merke til de fantastiske kommentatorene Guido De Angelis og Carlo Zampa.

Lazio jublet for tap
Tidligere Lazio-spiller, Paolo Di Canio, skrev seg også inn i ett av derbyhistoriens kontroversielle kapitler i 2005. Di Canio er kjent som en begavet fotballspiller, men også en selverklært fascist og en tilhenger av Benito Mussolini. Etter derbyseieren mot Roma i januar 2005 rettet han sin høyrehånd i været, og gjorde en fascist-hilsen mot Lazio fansen. Reaksjonene lot ikke vente på seg, men Di Canio gjentok bedriften mot Livorno samme år. Benito Mussolinis barnebarn var strålende fornøyd med Di Canios oppførsel.

- Den romerske hilsenen var så flott. Det gledet meg svært mye. Jeg skal sende han et takkebrev, uttalte Alessandra Mussolini i ettertid.

Selv når byrivalene ikke møtes klarer de å ødelegge for hverandre. Våren 2010 knivet Roma og Inter om seriegullet i Italia. Tre runder før slutt skulle Inter møte Lazio på Stadio Olimpico. Flere av Lazios supportere hadde ytret sitt ønske om at laget skulle tape kampen for å ødelegge for AS Roma. Om Lazio ikke ga 100 % skal man ikke slå fast for bastant, men scenene som utspilte seg på tribunen kan få enhver til å rynke på nesen. Da Walter Samuel headet Inter i ledelsen jublet Lazios (!) fans av glede. Kampen endte 2-0 til Inter, som vant serien noen uker senere. Se Lazio-fansen juble for Inter-scoring 1.55 ut i denne videoen.

HTML EMBED

- En drøm
En del kontroversielle hendelser til tross. Dette er først og fremst herlig italiensk lidenskap, og en fotballfest uten sidestykke. Det blir ikke mindre interessant av at vi har en nordmann på banen.

- Det er ikke mange slike derby som er så spesielle som våre derby kamper. Dette er kamper man drømmer om å spille, skriver Riise på sin blogg i forkant av kampen.

Onsdag kveld møtes hovedstadsrivalene for 167. gang i historien, og bli ikke sjokkert om det skjer noe litt utenom det vanlige.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!