Gå til sidens hovedinnhold

De er Norges framtid

Denne unge trioen spås en lysende karriere.

Christoffer Rambo, Espen Lie Hansen, Sondre Paulsen, Eivind Tangen, og Johannes Hippe.

Felles for disse fem er at de alle er unge og var en del av den norske VM-troppen under mesterskapet i Sverige.

Fire av dem spiller også i den hjemlige norske toppserien. Lie Hansen trekker til daglig på seg Drammens blå trøye, 17 år gamle Tangen spiller ball for Fyllingen, Paulsen gjør sine saker bra for Arendal, mens Hippe er å finne i BSK/NIF. Enn så lenge er det bare Rambo som av de fem talentene har tatt turen til utlandet. 21-åringen spiller for spanske BM Valladolid.

Og selv om det ikke ble all verden med spilletid på mange av disse unggutta - sett bortsett fra nettopp Spania-proff Christoffer Rambo - så tok de godt vare på de få mulighetene som bød seg. Og den som kanskje imponerte aller mest var Espen Lie Hansen med sine seks scoringer mot Spania og åtte fulltreffere mot superlaget Frankrike. Flere eksperter har i etterpåklokskapens navn uttalt at Drammen-spilleren burde ha fått enda mer tid på banen da de mer rutinerte stjernene sviktet i Sverige.

Det gror med andre ord brukbart bak etablerte spillere som Kristian Kjelling, Frank Løke, og Håvard Tvedten. Og allerede i EM i Serbia til neste år kan det være duket for flere unggutter på Norges A-landslag.

Tre norske framtidshåp
Da Nettavisen tok en prat med juniorlandslagssjef Mika Nurmi, fikk vi svensken til å liste opp de tre spillerne han selv har ansvaret for, som banker på døren for å få en plass blant Robert Hedins utvalgte menn.

1. Kent Robin Tønnesen (20)
Klubb: Haslum,Posisjon: Bakspiler

Tønnesen har figurert jevnlig hos serieleder Haslum HK de siste sesongene. Siden høsten 2009 har den lovende 20-åringen vært på banen i totalt 34 kamper i alle turneringer for klubben og ved utgangen av 2010 hadde han nettet 194 ganger. Unggutten fikk også sin A-landslagsdebut i løpet av fjoråret og har totalt notert seg for to kamper med flagget på brystet. Han var hjemmeværende reserve under VM.

Styrker/svakheter
- Kent Robin er en skytter av internasjonalt format. Han har et ekstremt skudd, som ingen i den norske eliteserien, kanskje bortsett fra Espen Lie Hansen, kan måle seg med. De to er i en særklasse her hjemme i Norge, og skuddet er hans store styrke, sier Tønnesens trener i Haslum, Tom Erik Skarpsno til Nettavisen.

- Han har helt klart mye å gå på når det gjelder den fysiske kapasiteten. Han må bli råere og mer eksplosiv. Han må også bli litt mer moden, så det er et stykke fram før han kan ta steget videre. Men jeg er sikker på at han er profesjonell håndballspiller i løpet av de neste tre til fem årene, sier Haslum-treneren.

- Han er enda et par år yngre enn en spiller som for eksempel Christoffer Rambo, og hadde nok vært veldig læregutt om han hadde kommet med til VM nå. Men om et år eller to tror jeg han er med i diskusjonen til en 16-mannstropp, det er jeg ganske sikker på. Han har en andre kvaliteter enn Rambo og Eivind Tangen.

2. Gøran Sørheim (20)
Klubb: Drammen, Posisjon: Bakspiller

Sørheim er kanskje den minst rutinerte av de tre spillerne som Nurmi har valgt å trekke fram som framtidshåp, og har fortsatt til gode å debutere på A-landslaget. Han har imidlertid vært fast på ungdomslandslaget og har totalt 55 kamper der. Han har så langt også fått med seg flere kamper på juniornivå for Norge, og allerede markert seg som en målscorer av rang.

Styrker/svakheter
- Han kan absolutt bli en klassespiller. For det første har han en fantastisk ballfølelse og en utrolig teknikk. I tillegg har han et godt blikk for spillet og et herlig tempo i kroppen. Slik tempoet i dagens håndball er, passer han perfekt inn, sier Sørheims trener i Drammen, Marinko Kurtovic til Nettavisen.

- Jeg synes også han er langt framme i håndballhodet til å være 20 år. Men så er det selvfølgelig et spørsmål om hvor lenge man er ung. Det finnes jo spillere som debuterer på landslaget i 17-18-19-årsalderen nå. Men det er opp til Gøran hvor god han ønsker å bli, men han må ned i styrkebua for å bli bedre, fortsetter Drammen-sjefen.

- For det han trenger å forbedre seg på for å slå igjennom internasjonalt er fysikken. Da tenker jeg ikke på utholdenhet, han har ingen problemer med å løpe fram og tilbake i to ganger 30 minutter, men han trenger å bli sterkere for å stå i mot som forsvarsspiller. Han må legge ned litt arbeid for å få noen flere kilo med muskler på kroppen, sier Kurtovic.

3. Magnus Gullerud (20)
Klubb: Elverum, Posisjon: Strekspiller

Gullerud står i likhet med Kent Robin Tønnesen med to A-landskamper for Norge så langt. Debuten kom mot Danmark i desember. 20-åringen har også fartstid fra aldersbestemte landslag og har 12 kamper på juniorlandslaget og 28 på ungdomslandslaget. For Elverum har han spilt regelmessig de siste sesongene og scoret 45 mål siden høsten 2009.

Styrker/svakheter
- Han kan helt klart bli veldig god, og har tatt kjempesteg i det siste og er absolutt en spiller å se opp for. Han er en type som nærmer seg A-landslagsnivå, sier Gulleruds trener i Elverum, Christian Berge til Nettavisen.

- Han er en veldig talentfull spiller som er bra bakover i forsvar. Det han kanskje mangler er fysikk. Men det er også naturlig, for han er fortsatt ung. Unge spillere må ta en god del eget ansvar for å bygge styrke, utover de treningene vi har. Magnus har begynt å ta denne jobben veldig seriøst og vil bli en veldig god spiller i årene framover, forteller trønderen.

- For lite fokus på fysikk
En fellesnevner for hva som blir trukket fram som svakheter hos alle tre spillere er fysikken. Også under VM i Sverige ble det satt spørsmålstegn ved de yngstes fysiske evne i møtet med større og sterkere motstandere.

- Det er både og. Jeg ser at for eksempel Christoffer Rambo har mye å gå på når det gjelder fysikken. På den andre siden er Espen Lie Hansen veldig veltrent og sterk for alderen, det samme gjelder Johannes Hippe, som kanskje er en av dem som har mest fokus på det å trene fysisk, forteller juniorlandslagstrener Mika Nurmi til Nettavisen.

- Men flere er nok bedre i angrep, fordi det nok er en litt enklere fase av spillet. Litt av fokuset har nok gått bort ifra denne hardtreningen, og det har blitt lagt mer vekt på angrepsspillet. Angrepene blir bare flere og flere i den moderne håndballen, og forsvarstreningen blir glemt litt. Spillet går såpass kjapt, det kontres, og spillet bølger mye mer enn før.

Kommentarer til denne saken