Gå til sidens hovedinnhold

«De forlot sine familier for å sørge for at du og jeg kan se fotball på verdens fineste arena»

Tom Høgli går hardt ut mot VM i Qatar.

«Under det mektige stadionet ligger noen hundre mennesker og hviler. De er ikke noen hvem som helst. Det er fagfolk. De forlot sine familier for å sørge for at du og jeg kan se fotball på verdens fineste arena. Det er presisjon og lagtaktisk arbeid på et nivå som dagens fotballkamp ikke er i nærheten av. De får dessverre ikke sett dagens kamp og nyte hva deres kompetanse kan føre til av fotballfest.»

Slik beskriver landslagsspiller Tom Høgli åpningen av VM i Qatar 2022 i et leserinnlegg på NRK.no. I et tenkt framblikk mot det som kan bli en av de største idrettskatastrofene noen gang, forteller København-spilleren om FIFA-topper som godter seg i glansen av stakkars arbeidere som mistet livet under jobbingen med VM-stadionene.

- 4000 menneskeliv kan gå tapt
VM i Qatar regnes nemlig allerede nå, syv år før dets start, som en katastrofe. Menneskeliv går stadig tapt, og arbeiderne lever under grusomme forhold. Nå er det på tide at det skjer en endring, mener Høgli.

Hittil anslår International Trade Union Confederation (ITUC) at 1200 arbeidere har omkommet. ITUC har også regnet ut at det totalt vil gå med 4000 menneskeliv før avspark blir tatt under VM i 2022.

Måten arbeiderne blir behandlet på, beskrev tidligere sportsredaktør i Nettavisen, Roy Kvatningen, i et blogginnlegg om Qatar-VM tidligere i år: «Qatar importerer fattige arbeidere fra land som Nepal og India, utbyggerne beslaglegger passene deres og stuer dem sammen i umenneskelige boforhold, samt presser dem til uforsvarlig lange arbeidsdager i den stekende heten.»

LES OGSÅ: - Jeg skal boikotte fotball-VM
LES OGSÅ: «Hva slags tankeløs fyr har vi som landslags-kaptein? Ciljan Skjelbred støtter Qatar og FIFA»

- FIFA kan gjør noe
Høgli vet også om disse grusomhetene, og håper nå at FIFA til syvende og sist kan ta ansvar.

«Jeg er så naiv at jeg tror fotballen har potensial til å kunne hjelpe til med å redusere elendigheten i verden. I mitt hode er FIFAs merkevare så sterk at de enkelt kunne gått inn og påvirket myndighetene i Qatar.», skriver han før han fortsetter:

«Medier har klart å avdekke de avskyelige forholdene arbeiderne lever under. Mulighetene til å gjøre noe er tilstede. FIFA, med sine ressurser, makt og sterke stemme i verdenssamfunnet, kan benytte innflytelsen til å gjøre noe for fellesskapet og de som sitter nederst ved bordet. Det står jo så fint på deres egen hjemmeside under «what we stand for»: «caring about society and the environment».» skriver han i innlegget sitt hos NRK.

LES OGSÅ: Høgmo nekter å svare på spørsmål om Qatar-VM
LES OGSÅ: Full splid i Tippeligaen om boikott av fotball-VM

- Dette handler om mennesker
Høgli mener også at fotballspillerne har sitt ansvar om å gjøre noe. Derfor var han skuffet da Cristiano Ronaldo nylig droppet å svare på spørsmål om Qatar-VM, og i stedet bare reiste seg og gikk.

Landslagsbacken vår synes at idretten ikke kan kaste bort muligheten til å gjøre noe i kampen mot det moderne slaveriet.

Han synes ikke at dette er å blande politikk og idrett, men tvert imot sunn fornuft, ansvar og solidaritet.

«Dette handler ikke om ulik fotballfilosofi, om sone vs. mannsmarkering, om offensive backer eller debatten om kunstgress kontra naturgress. Dette handler om mennesker! Ekte mennesker!!», ytrer backen.

Kommentarer til denne saken