Gå til sidens hovedinnhold

De første tv-bildene fra retten

Her kan du se og høre Hans J. Bender fortelle hvorfor han mener at de åtte tiltalte i trafficking-saken bør dømmes for grov utnyttelse, vold og voldtekt.

TV 2 Nettavisen legger her ut de første 40 minuttene av prosedyren til statsadvokat Hans J. Bender i trafficking-saken som går i Oslo tingrett.

For første gang har tv fått innpass i en norsk rettssal. Dette er første gang slike tv-bilder blir offentliggjort i Norge.

- Vi åpner rettferdighetens slagmark for det norske folk, sier sjefredaktør Kåre Valebrokk i TV 2 til TV 2 Nettavisen.

For første gang har tv fått innpass i en norsk rettssal. TV 2 Nettavisen legger her ut den første delen av prosedyren til Hans J. Bender i trafficking-saken som går i Oslo tingrett.

TV 2 Nyhetene vil sende et redigert uttdrag av prosedyrene i kveldens nyhetssendinger.

- Jentene ble utsatt for massiv tortur og sadisme i måned etter måned. Et sammenhengende voldtektshelvete, for å si det rett ut, sa aktor Bender i retten mandag.

Her kan du selv høre Bender beskrive hvordan påtalemyndigheten ser på saken. De åtte tiltalte avviser alle at de har misbrukt kvinnene på den måten aktoratet hevder. Flere av de hevder derimot at de ønsket å hjelpe jentene.

TV 2 har fjernet navnene på de to kvinnene som påtalemyndigheten mener har blitt misbrukt på det groveste. Dette for å beskytte de to vitnene.

Uten filter
Sjefredaktør Kåre Valebrokk er svært fornøyd med at tv-kameraene har fått innpass i rettssalen.

- Det viktige er at seerne gjennom tv kan gjøre seg opp en mening om hva som foregår i rettssalen, og at de ikke får saken filtrert gjennom journalistøyet, sier han.

Valebrokk har tidligere kjempet i Høyesterett for retten til å vise bilder fra norske rettssaler. Det var i forbindelse med rettssaken etter Baneheia-saken. Sjefredaktøren håper med dagens unike bilder at rettsprosessen skal bli mer åpen for publikum.

- Vi prøver å åpne de skjulte rom for folk flest. Vi slår et slag for et mer åpent samfunn ved å stikke kameralinsen inn på flest mulig steder, sier Valebrokk.

- Vil bli mer vanlig
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund sier det er gledelig at man nå kan vise levende bilder fra en straffesak. Han tror at dette vil forsterke bindeleddet mellom domstolene og folket, og gi rettsprosessen større legitimitet.

- Dette kommer ikke som noen stor overraskelse, for jeg har sett at det i rettsapparatet har blitt uttrykt forståelse for at man skal gi fjernsynet innpass i rettslokalene, sier han til TV 2 Nettavisen.

Kokkvold tror at tv-bilder fra rettssalen vil bli mer vanlig i fremtiden hvis tv-mediene viser forsiktighet i fremstillingen av sakene, og ikke videreformidle alt som skjer i rettssalen.

- Mediene må ikke innvadere det som er privat. Vi har ingen informasjonsplikt, men et informasjonsansvar. Vi skal ikke videreformidle alt uten refleksjon og omtanke, sier han.

Kommentarer til denne saken