Tyskland jager sin første tittel siden EM-gullet i 1996, Argentina er i sin første VM-finale siden 1990. Likevel har mange av finalistene spilt og vunnet finaler i landslagsdrakt før.

Sentrale i det argentinske laget er spillere fra generasjonen som vant U20-VM i Nederland i 2005, med Lionel Messi i spissen. Pablo Zabaleta, Ezequiel Garay, Fernando Gago og 18-årige Messi startet finalen mot Nigeria i Utrecht, mens Lucas Biglia og Sergio Agüero (som nettopp hadde fylt 17) kom inn som innbyttere.

To straffespark fra Messi ga Argentina 2-1-seier og han ble mesterskapets målkonge. Et godt tegn for Argentina er det kanskje at Messi scoret to mål mot Nigeria også i årets VM.

Utviklingsarbeid

Like viktige i det tyske finalelaget er spillere som var med på å vinne EM for U21-lag i 2009. Manuel Neuer, Benedikt Höwedes, Jérôme Boateng, Sami Khedira, Mesut Özil og Mats Hummel gikk gradene sammen på aldersbestemte landslag og knuste England 4-0 i finalen i U21-EM i Malmö.

Tyskland ble slått ut i gruppespillet i EM i 2000, og det førte til radikale forbedringer i ungdomsarbeidet i landet. Det ga hurtige resultater, og Tyskland har vært minst i semifinale i alle EM og VM siden 2006.

Argentina har lenge hatt ypperlig ungdomsarbeid. Da U20-tittelen ble forsvart i 2007, med Agüero som stjernen, var det den femte argentinske seieren på sju forsøk.

Siste gang?

Året etter ble Argentina OL-mester i Beijing med et lag som omfattet alle spillerne fra U20-laget i 2005 unntatt Biglia, i tillegg til Ezequiel Lavezzi, Angel Di Maria, Javier Mascherano og Sergio Romero.

Fortsatt spiller 2005-generasjonen avgjørende roller for Argentina, men kanskje for siste gang. Alle seks vil være over 30 år i neste VM, noen langt over, og Mascherano har sagt at dette kan være deres siste sjanse.

– Jeg har ventet lenge på dette øyeblikket. Dette er mitt tredje VM, og kanskje er det mitt siste, sier 30-åringen.

For den tyske 2009-generasjonen kommer flere sjanser. Snittalderen i Tysklands VM-lag er 25,7 år, mens Argentinas 28,4 er sluttspillets høyeste. (©NTB)