Gå til sidens hovedinnhold

- De hadde kontakt med hverandre

Politiet mener de gjerningsmennene bak skolemassakrene i Finland hadde kontakt med hverandre.

Matti Juhani Saari skjøt og drepte ti mennesker på skolen sin i Kauhajoki i Finland tirsdag. Pekka-Eric Auvinen drepte åtte personer i november i fjor, da han gikk amok på skolen Jokela i Tuusela.

Politiet opplyser nå at de kan ha holdepunkt for at de to hadde kontakt med hverandre. Det foreligger ikke opplysninger om hva slags kontakt det skal ha vært.

- Kjøpte våpen samme sted
I tillegg har det kommet fram at Matti Juhani Saari kjøpte pistolen sin i samme våpenbutikk i Jokela som Pekka-Eric Auvinen kjøpte sitt. Det betyr at 22-åringen har reist over 60 mil for å få tak i våpenet.

Det skriver den finske avisen hbl.fi som har snakket med vitner i Kauhajoki.

Våpenlisens
Saari fikk en midlertidig våpenlisens på sensommeren i år, og gikk til innkjøp av en Walther P22 i august. Tirsdag gikk han inn på sin egen skole i Kauhajoki, og skjøt og drepte ti mennesker. Ni av de drepte er elever, åtte av disse igjen er kvinner.

Auvinen kjøpte sin Big Sauer Mosquito og 500 patroner 2. november 2007.

Fem dager senere tok han livet av åtte mennesker, inkludert skolens rektor og helsesøster, og skadet 13 andre.

Les også: La igjen selvmordsbrev

Selvmord
Likhetstrekkene mellom de to unge drapsmennene er mange. Begge rettet etter drapene pistolene mot egne hoder og trakk av.

Ingen av dem døde på stedet, men ble ført til sykehus med store hodeskader. Like før klokken 17 i går ettermiddag meldte sykehuset at Saari hadde omkommet. Auvinen døde også på sykehus samme kveld som han hadde skutt sine medelever.

Dermed kan ingen med sikkerhet si hva som førte til at de to gikk amok og skjøt klassekameratene sine.

I tillegg til å ha gått amok på sin egen skole, hadde begge et hat mot menneskeheten, og politiet ser dette som motiv i begge udådene. Begge la også ut videoklipp på YouTube, både av skyteøvelser og mer bisarre beskjeder om død, vold og krig.

Hat
Da politiet ransaket Auvinens rom etter ugjerningen, fant de blant annet denne teksten i en dagbok:

«I beste fall oppstår massiv ødeleggelse og kaos eller til og med revolusjon. Jeg vil i alle fall at dette skal huskes for alltid og at det jeg fortsetter påvirker hele verden. Kanskje kan jeg få en etterfølger, jeg er jo et overmenneske, nesten Gud»

HTML EMBED

I leiligheten til Saari fant politiet en håndskrevet lapp med teksten: «Jeg hater menneskerasen og den eneste utveien er å bruke skyteåpen». Både Saari og Auvinen skal ha planlagt drapene lang tid i forveien.

Ikke endret
Massakren i Tuusula i fjor førte til at det ble nedsatt en kommisjon som skulle se på årsakene til tragedien og hvordan en lignende hendelse kunne forhindres.

Mindre en et år senere skjedde det igjen, og myndighetene må se i øynene at flere av tiltakene som ble foreslått etter november i fjor, ikke er behandlet.

Blant annet mente statsminister Matti Varhanen at den finske våpenloven, som er blant verdens mest liberale, måtte gjennomgås. De ble aldri endret, og tirsdag sier presidenten Halonen og Varhanen igjen at lovene må endres.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris