Gå til sidens hovedinnhold

De hjelper flyktningene videre til Sverige og Norge

- Det er en bred mobilisering i Danmark nå for å hjelpe flyktningene.

- Vi forholder oss til at dette er mennesker som trenger hjelp. Det kan godt hende det er en lov som sier at dette er galt, men det blåser jeg i akkurat nå, sier Mikael Lindholm (54) til Nettavisen.

Han er en av mange danske frivillige som de siste dagene har hjulpet flyktninger som har kommet med tog og ferger fra Tyskland inn i Danmark og vil videre nordover mot Sverige.

3200 flyktninger siden søndag

Ifølge dansk politi har det kommet 3200 flyktninger til landet siden søndag, og bare 400 har søkt om asyl. Mandag gikk politiet ut med klare advarsler mot å hjelpe flyktningene videre gjennom Danmark og truet med bøter og fengselsstraffer. Sent onsdag kveld besluttet man på høyeste hold i det danske rikspolitiet at det ville være en umulig å holde flyktningene tilbake mot sin vilje. Dermed fikk rundt 2800 flyktninger fritt leide videre, blant annet i Rødby og Padborg. For privatpersoner og nettverk som hadde operert i skjul innebar politiets helomvending at de kunne hjelpe flyktningene mer åpenlyst.

Sveriges statsminister: - Danmark bør følge reglene

Mikael Lindholm er gift med Lisbeth Zornig, som Nettavisen skrev om tirsdag. Mandag stoppet hun på motorveien i Rødby, der flere hundre flyktninger hadde lagt i vei til fots, og tok med seg en syrisk familie som ville til København. Hun ble truet med politianmeldelse og har i etterkant fått hatmeldinger på epost.

Onsdag gikk Dansk Folkeparti ut og ba regjeringen forby ferger med flyktninger å legge til havn i Danmark. Partiets leder Kristian Thulesen Dahl sa torsdag at Schengen-grensen har brutt sammen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen hadde torsdag formiddag krisemøte med andre partiledere om situasjonen.

- Mennesker som trenger hjelp

- Vi interesserer oss ikke for det politiske spillet. Vi forholder oss til at det er mennesker som trenger hjelp. Vi har praktisk talt fått dem rett utenfor stuedøren. Det er familier med små barn, og det gjør inntrykk. Men Danmark er et splittet land akkurat nå, sier Lindholm.

Han viser til en utbredt sivil ulydighet der privatpersoner hjelper flyktninger på veien med mat, drikke, skyss og billetter. På den andre siden er det mange dansker som frykter bølgen av asylsøkere og at situasjonen kan komme ut av kontroll. Tidlig i uken skrev danske medier om folk som sto på broen over motorveien og spyttet og ropte ned til flyktningene som marsjerte at de skulle komme seg hjem. Lindholms kone har fått epost der hun kalles landsforræder.

Lindholm forteller at en rekke undergrunnsnettverk har vært i sving, men at arbeidet er lettere nå etter Rigspolitiets beslutning onsdag kveld.

- Folk har henvendt seg og stilt hus, penger og biler til rådighet. Det er folk fra alle samfunnslag, kjente og ukjente dansker som vil hjelpe, sier Lindholm.

- Noen har gitt flyktningene skyss gjennom Danmark. Andre har systematisk satt folk på toget til Sverige fra København. Noen har også kjørt folk over Øresundbroen, forteller han.

En annen dansk aktivist, Annika Holm Nielsen (24), la mandag i vei med seilbåt over Øresund for å hjelpe en flyktning over til Malmö, meldte dansk TV 2 tirsdag.

Flest vil til Sverige og Norge

- Hva sier flyktningene selv om hvor de skal?

- De fleste skal til Sverige. Omtrent halvparten av de jeg har snakket med sier de har familie der. Noen skal også til Norge og familie der, og noen få skal til Finland.

Flere saker om flyktningekrisen:

Foreslår unntakstilstand i Ungarn

2800 flyktninger fikk fritt leide videre gjennom Danmark

Ferden fra Syria endte på Svinesund

Kosay fikk fritt leide gjennom Danmark: - Jeg vil til Norge


FAKTA: Flukten til Norden

  • Ifølge dansk politi er det 3200 flyktninger og migranter som har kommet til Danmark siden søndag.
  • 400 av disse søkt om asyl i Danmark. Dermed er det rundt 2800 personer som ikke har fått asyl som nå har fått fritt leide videre.
  • Onsdag kveld besluttet Rikspolitiet at det ikke er mulig å tilbakeholde tusenvis av flyktninger som ikke ønsker å søke asyl i Danmark.
  • - Det er snakk om en ren politifaglig vurdering. Vi kan ikke holde tilbake utlendinger som ikke søker asyl og som det ikke er utsikter for at vi raskt kan sende ut igjen, uttaler rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg i en pressemelding fra politiet.
  • Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen gir politiet ros for hvordan de har håndtert situasjonen.
  • Sveriges statsminister Stefan Löfven forventer at Danmark følger Dublin-avtalen og registrerer flyktningene og migrantene, melder TT.
  • Torsdag formiddag står det lange køer av flyktninger og migranter som vil videre med Øresundstoget frea Københavns lufthavn til Sverige, rapporterer bt.dk.
  • Det danske togselskapet DSB lar være å skrive ut bøter til flyktninger som reiser uten billett, melder Avisen DK.
  • All ferjetrafikk mellom Danmark og Tyskland er normalisert, og togtrafikken til Tyskland er delvis gjenopptatt, melder DSB og Scandlines til Ritzau.
  • EuroCity-togene kjører ikke om bord på fergen i Rødby. Det kjører færre tog mellom Puttgarden og Hamburg. over Jylland/Padborg kjører togene normalt over grensen, melder DSB på sin nettside.