Gå til sidens hovedinnhold

- De kan ikke si nei til alt!

- Senterpartiet (Sp) er altfor defensive. Det holder å være et «nei-til-Eu-parti».

Onsdag kom evalueringsrapporten som skulle forklare høstens historisk dårlige Sp-resultat.

Kritikken rammet både satsningsområder, partiledelsen og opptredener i media.

HER KAN DU LESE RAPPORTEN!

- Bakstreverske og sier nei til alt
Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) er ikke det spor overrasket:

- Jeg er helt enig i at partiet har blinket ut feil saker: De må føre en offensiv, ikke defensiv, kamp for distriktene. I stedet virker de bakstreverske og som om de sier nei til alt. Det holder at de sier nei til EU, sier Aarebrot til Nettavisen NA24.

De mange, klare og ærlige svar evalueringsutvalget har fått gjennom vårt arbeid med denne rapporten bærer et tydelig budskap om et utålmodig Senterparti som vil opp og fram gjennom å utvikle seg videre.

- Må lære av det
Aarebrot mener det kun er de som er på innsiden av partiet, som kan vite hvor skoen trykker.

- Hva synes du, er rapporten av en slik alvorlighetsgrad at Sp-leder Liv Signe Navarsete eller andre i ledelsen burde trekke seg?

- Jeg synes ikke personvalget er så interessant, men i den grad det signaliserer ulike retninger for partiet fremover, kan det få konsekvenser. Dette dokumentet er lagt frem for å lære. Hvis de ikke lærer av det, må det få konsekvenser, mener han.

«Evner hun det?»
- Spørsmålet er om Liv Signe Navarsete evner å gå i bresjen for de endringer som er nødvendige.

Aarebrot er opptatt av at det er store forskjeller i Distriks-Norge:

- Langs kysten, fra Stavanger til Ålesund, i Sør-Trøndelag med teknologihovedstaden Trondheim og i Nord-Norge med olje og gass, er det stor suksess. Det er viktig at Sp klarer å vinne velgere fra dynamiske området, de blir selv preget av fylket de kommer fra, sier han.

- Det taler for Ola Borten Moe og Sør-Trøndelag, mener han.

Du kan lese Sps partiprogram for 2013-17 her.

- Kritikk fra sine egne
Professoren er positiv til nestleder Borten Moe:

- Han er sterk tilhenger av at de regionale byene skal utvikle seg, og det er en viktig innsikt. Han har, under sterk kritikk fra eget parti, minnet folk om at distriktene forsyner energi til byene - og våget å si at skal du få til industrivirksomhet på bygda, må du ha kraft i distriktene. Du kan ikke bare ha hensynet til hotellnæringen og gårdsturistene som gjelder – man må også tenke på næringsutvikling. Og det gjør Borten Moe, ifølge Aarebrot.

Les også: «Vi kan avkrefte ryktene om at Ola Borten Moe har vært på julebord»

Her er et par utdrag fra rapporten:

«Evalueringsutvalget opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Det er derfor behov for å gjøre ting annerledes for å gjenskape et parti med trygghet, samhold og framtidstro.»

«Det har vært mange medieoppslag som beskriver indre splid i Senterpartiets ledelse, mest mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. I sum har dette gitt partiet en vanskelig situasjon fram mot valgene i 2011 og 2013.»

«Senterungdommen er kritiske til håndteringen av partiets ungdomsprofil under valgkampen.»

«Vi blir veldig lillebror om vi skal sammenligne oss med AUF og Unge Høyre.»

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken