Ruud van Nistelrooy, Jeremy Toulalan, Joris Mathijsen, Joaquin og Diego Buonanotte. Det er noen av spillerne spanske Malaga har hentet den siste tiden.

Kanskje ikke folk i den ypperste verdensklasse, men for et lag som endte opp som nummer 11 i La Liga forrige sesong, er det solide forsterkninger.

Med tanke på at klubben fra tidligere også har folk som Julio Baptista, Enzo Maresca og Martín Demichelis i stallen, begynner det å se meget bra ut for laget fra solkysten.

Rik oljesjeik
Det er imidlertid ikke så merkelig at Malaga har midler til å hente solide navn. Den spanske klubben er nemlig eid av en oljesjeik fra Qatar.

Sjeik Abdullah Al Thani, eller Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani for de som vil være litt vanskelige, sikret seg eierskapet i Malaga sommeren 2010.

Sjeiken punget ut rundt 36 millioner euro for å overta klubben fra Lorenzo Sanz og har siden den gang investert rikelig av sine ressurser i laget.

Ifølge kjennere av spansk fotball blir det hevdet at Malaga denne sommeren kan konkurrere med storklubber som Real Madrid og Barcelona når det gjelder kjøpekraft.

Hovedstadsklubben og katalanerne har i alle år vært konger på overgangsmarkedet og på banen i La Liga, men står nå overfor konkurranse fra uventet hold.

- På sikt er det mulig for Malaga å utfordre Real og Barca. Det er absolutt mulig at det kan bli en reel utfordrer, sier Canal Plus' La Liga-ekspert Petter Veland til Nettavisen.

- Men slik situasjonen er akkurat nå, har de to klubbene flere hestelengders forsprang på de andre. De har begge en sterk innflytelse i Spania og en enorm økonomi, sier han.

Ikke nytt City
Veland påpeker videre at en klubb som Malaga må gjøre mer enn å bare styrke stallen, for å kunne etablere seg som et topplag i den spanske toppdivisjonen.

- Et lag som Malaga må nesten ta alle virkemidler i bruk for å komme seg dit opp. I tillegg må TV-avtalen i Spania forandres. Slik det er nå, tar Barca og Real en for stor bit av kaken.

- Enn så lenge har ikke Malaga penger fra for eksempel Champions League-spill, sponsorer og tilskuere, for å hamle opp med de to store. De kan ikke utfordre før dette er på plass.

Veland tror med andre ord at rikdommen til sjeik Abdullah Al Than alene, ikke er nok til at den spanske klubben kan utfordre de aller største.

- Sånn det er nå, er det pengene til sjeiken som er hele beholdningen, mens Real Madrid og Barcelona er pengemaskiner, som drar inn mer enn de bruker, sier Veland.

Sjeiken fra Qatar har også vært klar på at han ikke vil bruke penger på samme måte som for eksempel Manchester City. Eierne til de lyseblå har pøst ut penger de siste årene.

- Da sjeiken tok over, sa han at han ville bygge klubben steg for steg og at ting ikke skulle bli som i City, sier La Liga-eksperten.

- Han har vel kanskje gått litt bort fra dette nå i sommer kan det se ut som, men Malaga har ikke hentet verdensstjerner, de har hentet spillere som mer enn forsterker laget, sier han.

- Positive kjøp
Først og fremst er det rutine som preger nyervervelsene til Malaga. Spillere som van Nistelrooy og Joaquin har begge fartstid fra topplag i den spanske toppdivisjonen.

- Det første som har slått meg ved disse kjøpene, er at de er positive. Malaga har forsterket de posisjonene i laget som har blitt sett på som svake ledd, sier Veland.

- Det klubben trenger nå er en keeper. Jeg regner med at det også kommer inn en habil keeper i løpet av sommeren, sier han.

Spesielt har Veland tro på at tidligere Valencia-spiller Joaquin (29) kan bli en nyttig mann for Malaga de kommende sesongene. 29-åringen var en gang regnet som en av Spanias mest lovende.

- Joaquin har et toppotensial som nesten er på landslagsnivå i Spania. Nå kommer han tilbake til Andalucía og det har han tidligere gitt uttrykk for at han ønsker.

- Han var nok litt preget av at han ikke trivdes i Valencia. Men da han ble presentert i Malaga var han i kjempehumør, så jeg har store forventninger til ham, sier Veland.

Canal Plus-medarbeideren trekker også fram van Nistelrooy (35) og franske Jeremy Toulalan (27) som gode investeringer.

- Toulalan har vært i europatoppen for både Lyon og Frankrike i flere sesonger.

- Mens van Nistelrooy har vist at målteften fortsatt er intakt. Han er en type boksspiller, som passer veldig godt inn i La Liga, savslutter Veland.

HTML EMBED