Gå til sidens hovedinnhold

De rikeste eier halve verden

Halvparten av verdens verdier eies av kun to prosent av befolkningen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det er tidligere gjort flere undersøkelser om hvem som eier hva her på jorden, men denne siste undersøkelsen fra FN er så langt den mest omfattende.

NA24 - din næringslivsavis

Motpolen til de rikeste to prosentene som vasser i verdier er at de 50 prosent fattigste av oss sitter med samlede verdier tilsvarende kun én prosent av verdens samlede verdier, ifølge BBC.

Så ulikt er godene fordelt, dersom man skal tro på undersøkelsen fra FNs institutt for utviklingsøkonomi (UNU-Wider).

Ikke overraskende er det Nord-Amerika, Europa, og enkelte land i Asia og stillehavsområdet, primært Japan og Australia, som sitter med de største kakestykkene. Samlet er hele 90 prosent av verdens totale verdier konsentrert i disse delene av kloden.

Nordamerikanerne er de feiteste kattene med hele 34 prosent av verdens pengebinge, selv om de kun utgjør seks prosent av verdens befolkning.

Ifølge undersøkelsen må man ha en formue på 500.000 dollar for å være blant de rikeste, noe 37 millioner mennesker på denne kloden har. Men dersom verdens formue hadde blitt delt o likt på alle hadde hvert menneske hatt verdier for 20.500 dollar.

Undersøkelsen omfatter alle landene i hele verden, og i motsetning til tidligere underøkelser er det ikke inntekt, men formue som brukes som målestokk.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted