Gå til sidens hovedinnhold

De skal styre Oslo

Dette er Oslos nye byråd.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) presenterte mandag Oslos nye byråd.

Byrådet har åtte medlemmer. Det består nå av partiene Høyre, Venstre og KrF. Frp fikk ingen posisjoner, men er det fjerde hjulet bak det borgerlige flertallet.

Dette er sammensetningen:

* Stian Berger Røsland (H) fortsetter som byrådsleder

* Ola Elvestuen (V) blir byråd for miljø og samferdsel og er byrådets nestleder

* Torgeir Ødegaard (H) fortsetter som byråd for kunnskap og utdanning

* Bård Folke Fredriksen (H) fortsetter som byråd for byutvikling

* Kristin Vinje (H) fortsetter som byråd for finans

* Anniken Hauglie (H) fortsetter som byråd for helse og sosiale tjenester.

* Aud Kvalbein (KrF) blir eldrebyråd

* Hallstein Bjercke (V) blir byråd for kultur og næring

De tre partiene har brukt noen uker på å forhandle fram en politisk plattform. Selve byrådserklæringen blir offentlig onsdag når den presenteres for bystyret. Dette er byrådets programerklæring for de neste fire årene.

- Starter i dag
- Velgerne gav de borgerlige partiene i oppdrag å sørge for et borgerlig byråd i denne perioden, det oppdraget starter i dag, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) ifølge en pressemelding.

Han sier forhandlingene har vært gode og konstruktive.

- Mange store og viktige oppgaver venter oss, og vi har selv satt oss store mål, så byrådet starter sitt arbeid umiddelbart, sier Røsland.

Ap får varaordføreren
Til TV 2 sier Røsland at opposisjonen får varaordføreren. Det blir dermed opp til Ap å besette dette vervet. Høyres Fabian Stang fortsetter som ordfører.

Ingen poster til Frp
Det er et byråd renset for Frp-politikere. Etter kommunevalget endte Frp med en oppslutning på 7,0 prosent i Oslo. Tilbakegangen fra forrige kommunevalg var på 7,3 prosent og var den største smellen noe parti pådro seg i hovedstaden. Partiets forhandlere stilte dermed ikke med de beste kortene.

Fire partier bak borgerlig flertall
Frp måtte etter valget vinke farvel til fem plasser i bystyret og - i forhandlingene som fulgte - alle sine byrådsledere, blant dem Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr. Men Frp bidrar med støtte til et fortsatt borgerlig byråd. Det er altså i alt fire partier som utgjør det politiske flertallet bak det borgerlige byrådet. Denne avtalen ble skrevet under fredag.

Venstre endte opp med å bli større enn Frp med en oppslutning på 8,2 prosent. De gikk svakt tilbake fra sist - 0,5 prosentpopeng. Høyre var hovedstadens suverene valgvinner med en oppslutning på 35,7 prosent, en framgang på 10,4 prosentpoeng og seks nye bystyreplasser.

Byrådet i Oslo

Byrådet er Oslos «regjering» og ledes av byrådslederen som er Oslos parallell til statsministeren.

Medlemmene i byrådet kalles byråder og tilsvarer statsrådene i regjeringen.

Byrådet kan bestå av inntil åtte medlemmer. Man trenger ikke være medlem av bystyret for å bli byråd.

Byrådet er leder kommunens adminstrasjon og er ansvarlig for gjennomføring av bystyrets vedtak. Det har også myndighet til å bestemme i en rekke saker.

Kilde: Oslo kommune

Kommentarer til denne saken