Gå til sidens hovedinnhold

- De skal vekk!

Nettavisen NA24 møtte demonstrantene som okkuperer finansdepartementet i Bangkok.

BANGKOK (Nettavisen): Nettavisen NA24s korrespondent i Thailand møtte demonstrantene som okkuperer flere regjeringsbygninger i Thailands hovedstad Bangkok.

Fra boligen i Bangna-distriktet i den østlige delen av Bangkok gikk reisen relativt uhindret til finansdepartementets bygningskomples sentralt i millionbyen.

Underveis registrerte vi på Twitter at minst to utenlandske journalister hadde blitt utsatt for vold av demonstrantene - en tysk fotograf angivelig fordi en demonstrantleder hadde utpekt ham som en sympatisør av nåværende regjering.

LES OGSÅ: Brøt seg inn i finansdepartementet

God og fredfull stemning
Vi steg av Bangkoks Sky Train ved Ari stasjon, og i mangel av vanlige drosjer gikk ferden videre til finansdepartementet med Tuk Tuk - en slags krysning av motorsykkel og hestevogn. Det var ingen motvilje å spore hos Tuk Tuk-sjåføren da han fikk vite hvor vi skulle. Et godt tegn, og det skulle vise seg at det var ingen grunn til bekymring. I gaten foran hovedinngangen til finansdepartmentet befant det seg en stor folkemengde, noen på vei inn i den okkuperte regjeringsbygningen - andre på vei ut.

Det første vi la merke til var det totale fraværet av politi og militære. Stemingen var fredelig og lykkelig. Blide fjes overalt, men det var ingen tvil om at demonstrantene regjerte fullstendig regjeringsbygningen og området rundt.

Stemningsskifte - til og med i nordøst
Tuk Tuk-sjåføren som bragte oss til den okuperte bygningen hadde ikke hastverk med å dra tilbake. I stedet slo han seg ned med flere motorsykkeltaxisjåfører for en prat. Taxisjåfører i Bangkok kommer hovedsaklig fra jordbruksområdene nordøst-Thailand og tilhører Shinawat-regjeringens solide fundament hver gang det er valg i Thailand. Det skulle vise seg at til og med taxisjåførene i Bangkok begynner å få nok av dagens regjering.

De to første demonstrantene vi kommer i prat med er to blide jenter på 28 og 29 år. Aof og Bow har begge reist rett fra jobbene sine for å demonstrere mot regjeringen. Aof jobber som interiørarkitekt og Bow som fotograf for en stor hotellkjede og er dermed representative for demonstrantene som stort sett består av middelklassen i Bangkok - folk med relativt gode jobber og høyere utdannelse.

Vil ha regjeringens avgang så fort som mulig
- Hvorfor er dere her?

- Det er fordi vi vil bidra til å presse Yingluck-regjeringen til å gå av så fort som mulig. Yingluck (lillesøster til tidligere statsminister Thaksin Shinawat) og hennes bror må forstå at de ikke kan styre landet etter eget forgodtbefinnende. Vi har fått nok av korrupsjon, og vi har fått nok av en regjering som ikke respekterer landets lover, samstemmer de to.

Budskapet til de to jentene skulle vise seg å være gjennomgangstonen hos samtlige demonstranter Nettavisen snakket med.

At demonstrantene inntok finansdepartementet kom overraskende på de fleste. Den opprinnelige planen gikk ut på å demonstrere på store ansamlingssteder i Bangkok som demokratimonumentet (Democracy Monument) og seiersmonumentet (Victory Monument).

- Tidligere visestatsminister og demonstrasjonsleder Suthep overrasket oss da han ba oss om å innta finansdepartementet, sier Sakoltee Phattiyakub til Nettavisen. 36-åringen styrer alt som har med logistikk å gjøre, mat, drikke og sikkerhet foran regjeringsbygningen.

Sosiale medier har opplyst drosjesjåførene
Han slår av en prat med mototsykkeltaxi-sjåfør Pon (32).

- Hvordan kan det ha seg at dere er venner i kveld - under opptøyene i Bangkok sommeren 2010 var det store motsetninger mellom folk fra nordøst og Bangkok-beboere?

- Det har skjedd et stort skifte det siste året. Støtten til Shinawat-klanen har minket, og minker drastisk, sier Sakoltee.

Pon nikker bekreftende.

- Takket være sosiale medier vet vi nå mye mer enn vi visste tidligere. Til tross for at vi tidligere kunne gått i krigen for Thaksin, ser vi at han og hans familie er mer opptatt av seg selv og sine enn for Thailand og folk flest, sier Pon og får anerkjennende nikk blant hans drosjekolleger som står like ved.

Pon anslår at omlag 70 prosent av hovedstadens motrosykkedrosjesjåfører, som utgjør langt over 100.000 personer, har vendt seg mot Shinawatra-klanen i løpet av de to siste årene.

Statsansatt inntok regjeringslokaler
Den neste gruppen vi møter består blant annet av tvillingene Ampai (58) og Panny (58). Begge kvinnene er statsansatte og jobber som lærere på videregående skoler i Bangkok.

- Du synes ikke det er litt rart som statsansatt å okkupere Thailands finansdepartement?

- Nei, smeller det krystallklart fra Ampai.

- Det thailandske folk har nå fått nok av storstilt korrupsjon og en regjering som ikke respekterer loven. Korrupsjonen er ille nok, men når en regjering tøyer, bøyer og endrer lover til egen fordel, så er det en enda større forbrytelse mot Thailand, sier Ampai.

- De skal vekk!
Hun viser til at Thaksin Shinawatra er dømt for korrupsjon og til to års fengsel. Datterens regjering jober nå for et lovforslag som vil innebære amnesti til pappa Thaksin.

- Shinawatra-klanen har nå vanstyrt Thailand i snart ti år, nok er nok, vi skal presse klanen ut av landet vårt for godt, de skal vekk! - sier Ampai og høster jubel fra demonstrantene rundt henne.

I det Nettavisens utsendte skal forlate plassen som utgjør et lite kvartal omgitt av finansedepartementets bygninger, blir vi grepet fatt i av en demonstrant som har fått med seg at en utenlandsk journalist er på jobb.

-Dreier seg om kampen for ekte demokrati
- Jeg vil du skal vite at thailandsk politikk er komplisert, sier Nattawat.

33-åringen snakker flytende engelsk og har doktorgradsutdannelse i kjemi fra Missouri i USA.

- Det er ikke slik at fattige thaier på landsbygda hater oss middelklasse i Bangkok eller omvendt. Det handler om at vi kjemper for et reelt demokrati. Ja, Yingluck vant valget for to år siden, men hvor mange av de stemmene var kjøpt og betalt av styrtrike Thaksin? - skremmende mange svarer Nattawat selv og legger til: - Det er ikke et demokrati når stemmer kjøpes for 500 baht (tilsvarende 100 norske kroner), sier han.

I likhet med de andre vi snakket med er det mangel på respekt for loven og den sanseløse korrupsjonen som gjør at han og hans demonstrantkolleger ønsker å presse regjeringen til å gå av.

- I tillegg har dagens regjering ført en økonomisk populistisk politikk med statssubsidier som koster landet vårt, og thaier flest, usannsynlig mye. Vi må ha en endring nå, sier Nattawat som de siste to ukene har dratt rett fra jobb for å bidra til demonstrasjonene.

Se video fra innsiden av komplekset til finansdepartementet der Nattawat forklarer overfor Nettavisen, hvorfor han, og mer enn hundre tusen andre thaier demonstrerer i Bangkok: Se videoen her

- Hvor lenge har dere tenkt å okkupere finansdepartementet?

- Den foreløpige planen er i hvert fall ut natten i natt, så får vi se hva som skjer i morgen, sier han.

Les mer om det som skjer i Thailand: Massedemonstrasjoner i Bangkok

Se bildekavalkade fra avisa The Nation fra demonstrasjonene søndag her:

HTML EMBED
Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken