Det var Nicklas Alexandersson som åpnet showet denne dagen, men svenskens bidrag på Anfield skulle i grunn ikke bli mer enn en parentes.

Datoen 5. desember, 1999, huskes hovedsakelig for én eneste ting. Steven Gerrard scoret sitt første mål for Liverpool i møtet med Sheffield Wednesday.

Kampen markerte det definitive gjennombruddet for Gerrard som midtbanespiller i Liverpool. Han fikk sjansen som playmaker av manager Gerard Houllier, på grunn av at Patrik Berger og Jamie Redknapp var skadet, og tok godt vare på muligheten.

Debuten hadde kommet tidligere, som innbytter for Vegard Heggem i et møte med Blackburn. Da spilte han ute på høyre back.

I sin første kamp fra start, i samme posisjon, følte han seg nærmest latterliggjort av Tottenhams David Ginola, ifølge sin egen biografi. Gerrard fikk likevel fort fotfeste og spilte der han fikk beskjed om å spille. Etter vinterdagen på Anfield og møtet med Wednesday var det dog ikke lenger tvil om at en stjerne var født.

Gerrard spilte en fantastisk kamp og scoret et vidunderlig mål denne dagen, men han var ikke banens beste, det var en annen unggutt. David Thompson spilte nemlig sitt livs Liverpool-kamp.

Banens beste

Minutter etter at Steven Gerrard hadde scoret sitt første mål for klubben, viste den litt mer rutinerte Thompson seg fram. Fra litt skrått hold la han ballen vakkert over Kevin Pressman og sørget for Liverpools fjerde mål for kvelden.

LES OGSÅ: - Spørs om man får se noe sånn igjen

Danny Murphy og Sami Hyypiä scoret for øvrig de to andre målene, men det var Thompson de fleste snakket om etter kampen. Han ble kåret til banens beste, etter en prestasjon av høy klasse.

Han var nær et gjennombrudd.

Dette var likevel også begynnelsen på slutten for Thompson. Etter sesongen ble den da 22 år gamle midtbanespilleren solgt til Coventry for tre millioner pund.

Ifølge Thompson kan mye av grunnen til salget spores tilbake til møtet med Wednesday den 5. desember året før. Selv om Thompson spilte en stor kamp, var det altså en annen målscorer som kom styrket ut av oppgjøret.

- En stund hadde jeg troen på at jeg kunne holde Gerrard i sjakk og ikke la han komme i veien for mitt gjennombrudd. Men han utviklet seg så raskt. I ung alder var han en Premier League-spiller med overlegen fart, kraft og spilleforståelse. Han var skreddersydd for ligaen og viste det, forteller Thompson.

- Det var selvsagt skuffende for meg. Jeg hadde allerede kjempet i to-tre år for å være en del av A-laget. Jeg så alltid framover og ikke bakover. Men guttungen kom fra intet. Jeg kjente han jo, men da han kom inn på laget, tenkte jeg: «Hei, dette er da ikke riktig». Jeg ble dyttet ut i kulden og måtte spille på høyresiden. Det var slutten på karrieren min i Liverpool. Jeg var ingen kantspiller, minnes Thompson.

- Misliker han litt
Thompson innrømmer at han har litt blandede følelser for kompisen og det han opplevde i Liverpool.

- For å være ærlig, så var nok hans gjennombrudd starten på min nedtur, før jeg i det hele tatt hadde slått igjennom. Selv om jeg liker Steven veldig godt, så misliker jeg han også litt, sier Thompson på litt ertende vis.

Thompson er i dag 39 år, tre år eldre enn Gerrard og har lagt støvlene på hylla. De to vokste opp sammen i Liverpool og kjente hverandre svært godt.

- Som unggutt var han en perfeksjonist. Det var nesten som en sykdom. Selv da han skulle parkere bilen sin, var han nøye. Man skulle tro han var overtroisk, eller noe. Utenfor banen var han en herlig type og en gentleman. Mange tenkte nok at han var litt arrogant, men han hadde bare en enorm tro på seg selv. Alle store spillere har det. De er utrolig gode på det de gjør.

LES OGSÅ: Gerrard hylles i sosiale medier

- Det er en indre selvtillit som oser ut av dem. Michael Owen hadde det samme. Steven var rett og slett en flott gutt på den tiden. Han hadde til og med samme hårsveis hele veien, men begynte å bruke hårgele da han var 21 år gammel. Han ville ha mer utstående hår, minnes Thompson.

La opp i 2007
39-åringen husker godt hvordan han lot seg imponere av Gerrard i én av de første kampene den nåværende Liverpool-kapteinen spilte for klubben. Det var i den gamle UEFA-cupen mot spanske Celta Vigo.

- Jeg husker det godt, det var returkampen og vi lå under 3-1 etter første møte. Vi måtte snu det og Houllier ga Gerrard sjansen. Han var uerfaren og det var kanskje hans andre eller tredje kamp for klubben? Den dagen var han utmerket i kamp mot virkelige toppspillere som Mazinho (faren til Thiago og Rafinha Alcantara) og Valerij Karpin. Det var kvalitetsspillere, mens Gerrard var en 18 år gammel gutt, men tilslaget hans på ballen, måten han presset motspillere på og taklingene hans gjorde inntrykk på meg, sier Thompson.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Selv klarte Thompson aldri helt å finne fotfeste på fotballbanen etter at han forlot Liverpool. Han hadde en god karriere, i flere klubber, men han kom aldri i nærheten av å få oppleve det samme som kompisen fra Beatles-byen.

LES OGSÅ: Steven Gerrard legger opp

Thompson spilte for Coventry, Blackburn, Wigan, Portsmouth og Bolton etter at han forlot Anfield. Skader ødelagte mye av tiden i disse klubbene.

Den 27. november, 2007, takket han for seg, etter et mislykket prøvespill i Sheffield United. Thompson slet med en kronisk vevskade i kneet, en skade han første gang pådro seg under tiden i Blackburn.

Legger opp

For Gerrard har det som alle vet gått slag i slag i årene etter 1999, med høydepunkter som landslagsdebuten mot Ukraina i 2000, cuptrippelen i 2001, Champions League-triumfen i 2005, FA-cupseieren i 2006 og mange andre minneverdig øyeblikk i en lang karriere for Liverpool.

2013/14-sesongen holdt likevel på å bli det største av alt for Liverpool-kapteinen. De røde var nær ved å snyte Manchester City for ligatrofeet.

Med tre kamper igjen hadde Liverpool pokalen i sin hule hånd, men en uheldig Gerrard-glipp i møtet med Chelsea på Anfield og en sprekk mot Crystal Palace på Selhurst Park, førte til at Gerrard aldri fikk oppleve det å løfte Premier League-pokalen med sin kjære klubb.

Under manager Brendan Rodgers begynte pilen sakte, men sikkert å peke nedover for den populære midtbanemannen og vinteren 2015 ble det kjent at Gerrard var ferdig i Liverpool. LA Galaxy i USA var neste stopp.

Den 24. november 2016 kom meldingen om at Steven Gerrard legger støvlene på hyllen. Nå venter trolig en trenerkarriere på Liverpool-helten.

Denne artikkelen ble først publisert i juni 2014, men er nå oppdatert.

Kilder: 5times.co.uk, Liverpoolfc.com, LFChistory.net.