TYSKLAND-SPANIA 0-1: Europamesterskapets toppscorer David Villa satt skadet på den spanske innbytterbenken da lagkameratene gikk ut på Ernst Happel stadion i Wien for å kjempe om landets første EM-gull på 44 år.

Det spilte ingen rolle - Fernando Torres overtok med glede jobben som snikmorder mot fotballgiganten Tyskland.

- De spilte skjorta av tyskerne. Det burde vært 2-0, 3-0 eller 4-0 - så mye bedre var Spania. De spilte skjorta av Russland i semifinalen og de var bedre enn Italia i kvartfinalen, sa TV 2s ekspertkommentator Nils Johan Semb etter kampslutt.

Spania vant samtlige kamper laget spilte i Sveits og Østerrike, da 4-1-seieren over Russland i åpningskampen til 3-0-seieren over Russland i semifinalen og finaleseieren over Tyskland.

- En mer verdig vinner kan ikke et europamesterskap få! konstaterte Semb, og får støtte av statistikken. Spania vant den totale skuddstatistikken 13-4 og vant også 7-1 i skudd på mål.

Lahm rundingsbøye
Et øyeblikks magi fra 24-åringen var nok til å avgjøre finalen i det som må kunne kalles et av tidenes beste fotballmesterskap.

- Dette er den første cupen jeg har vunnet, og dette har alltid vært en drøm. Helt fantastisk! jublet Torres etterpå.

En drøy halvtime ut i første omgang fikk han en gjennombruddspasning fra Xavi Hernandez, men den tyske backen Philipp Lahm hadde et lite forsprang. Det brydde Torres seg lite om - han løp rundt Lahm og nådde fram til ballen før en utrusende Jens Lehmann, som var sjanseløs da Torres vippet ballen over tyskernes målvakt og inn i det tomme buret.

Det var fotballkunst - og klassisk Fernando Torres.

Nervøs start
Spania åpnet nervøst i første omgang og dette utnyttet tyskerne til å feste et grep om kampen, men etter hvert kom de rødkledte mer til sin rett.

Fernando Torres virket fast bestemt på å forhindre alt snakk om at Spania savnet David Villa og skapte stadig problemer for det tyske forsvaret. Med sin enorme fart hadde han jo også et giftig våpen mot tunge, hodesterke og trege midtstoppere som Per Mertesacker og Christoph Metzelder.

Den første målsjansen kom imidlertid etter en hodeduell. Torres vant over Mertesacker i lufta og traff stolperoten med en kontant heading etter et godt innlegg fra Cesc Fabregas.

Da hadde Mertesacker allerede vært nær ved å score et selvmål etter at han ble truffet av et innlegg fra Xavi Hernandez. En feberredning fra Jens Lehmann reddet midtstopperen i dette tilfellet.

Casillas med kontroll
Tysklands veterankeeper hadde imidlertid liten sjanse mot Torres da han løp rundt Philipp Lahm - etter å ha startet langt bak venstrebacken - og vippet ballen i mål med en elegant berøring etter 33 minutters spill.

Det var Fernando Torres på sitt beste, det var Fernando Torres slik han har vist seg fram gang etter gang for Liverpool siden overgangen fra Atletico Madrid.

Tyskland overtok føringen resten av første omgang, men skapte likevel ikke de store sjansene foran Iker Casillas, som var dyktig i feltarbeidet og dermed forhindret mange farligheter før de oppsto.

Ny andreplass, Ballack
Michael Ballack måtte stå over de siste treningene før finalen på grunn av skade og maktet aldri å sette sitt preg på finalen. Den tyske kapteinen tapte finalen i Mesterligaen tidligere i år og ble også nummer to i Premier League med sitt klubblag Chelsea.

Andreplasser er slett ikke uvant kost for Ballack.

Han tapte mesterligafinalen, den tyske cupfinalen og ble nummer to i den tyske serien med Bayer Leverkusen i 2002.

I Bayern München vant han riktignok tre seriemesterskap, men han ble likevel kritisert av Karl-Heinz Rummenigge og Franz Beckenbauer for å underprestere i store kamper.

Denne gang var han sannsynligvis ikke helt skadefri.

44 år siden sist
Spania ble svært fortjent europamester for andre gang i landets historie. Første gang var i 1964 - så det har vært en lang ventetid for en av fotballstormaktene i Europa.

Men da det første skjedde, skjedde det med stil. Spania imponerte med 4-1 over Russland i første kamp og fortjente hver eneste seier hele veien fram til Iker Casillas løftet Henri Delaunay-trofeet.

- Vi har vokst som et lag gjennom turneringen. Dette var ikke bare bra for Spania, men også for fotballen, for det beste laget vant og det er ikke alltid tilfellet, mente Torres.

Si din mening: - Her er EMs beste spiller

367

Sjekk EM-magasinet!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)