Gå til sidens hovedinnhold

- De stikker hodet i sanden og nekter å se verden

Professor raser mot venstresidens taushet.

Debatten raser om innvandrere som ramler ut av arbeidslivet - før fylte 50 år.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum tok for seg en rykende fersk SSB-rapport, som viser at blant ikke-vestlige innvandrere er det dramatisk frafall fra arbeidslivet.

Midtveis i 40-årene begynner sysselsettingen blant de med lang botid å synke fra i underkant av 70 prosent til ned mot 50 prosent tidlig i 50-årsalderen.

Gunnar Stavrum: Innvandrere flykter ut av arbeidslivet

Verken SV-leder Audun Lysbakken eller Rødt-leder Bjørnar Moxnes har besvart Nettavisens henvendelser. Purringer til det største av de to partiene, SV, med utsatt svarfrist, har heller ikke gitt resultater.

- Det er svakt. Alle må analysere og forsøke å forstå fakta, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) til Nettavisen.

Sent tirsdag kveld svarte Bjørnar Moxnes Nettavisen med dette blogginnlegget.

- Svakhet

Frank Aarebrot er ikke nådig i sin kritikk:

- Taushet vitner om intellektuell svakhet. Det er kritikkverdig at de ikke våger å uttale seg- og overlater en så het og betent debatt til høyresiden, mener han.

Ifølge Aarebrot, taper også innvandrerne på at denne stemmen blir taus:

– Dette handler jo ikke om at eksempelvis afrikanere er genetisk dovne, som kanskje noen på høyresiden vil hevde. Nettopp for å få en nyansert debatt, må alle på banen.

Les også: - Norge har vært for generøse med velferdsgodene

- Stikker hodet i sanden

- I stedet stikker de hodet i sanden som strutser og nekter å se verden, sier Aarebrot - og legger til:

- Og så blir det jeg som må fremme deres potensielle argumenter i saken.

Aarebrot utviser sympati for en del av dem som jobber nederst i hierarkiet:

- Jeg er ikke sikker på hvor motivert jeg ville være i 40-årene for fortsatt å vaske opp …. Særlig ikke hvis jeg hjemme var lege, da ville jeg syntes det var kjipt. Det er jo et faktum at de sliter med å få de spennende jobbene, påpeker Aarebrot.

- Mange av de som faller ut har deltidsjobber, harde jobber og er på bunnen av det norske jobbhierarkiet, skyter han inn.

- Kjipt av venstresiden

- Alle vet at på sykehusvaskeriene i Norge er ikke-vestlige innvandrere. Nordmenn vet dette. Men jeg reagerer på den kjipe måten til venstresiden med å være unnfallende.

Arbeidslivet har så mye spennende å by på:

- Jeg er professor og synes det er jævlig kult hvis regjeringen lar meg jobbe til jeg er 75 år. Men det er jo nettopp fordi jobben er så meningsfull. Vi må forstå psykologien i dette for at den videre debatten skal bli konstruktiv og nyttig, sier Aarebrot.

Kommentarer til denne saken