- To av stereotypene i internasjonal fotball de siste tiårene har vært at England produserer keepere i verdensklasse og at Brasil produserer elendige keepere. Nå er dette snudd på hodet, sier den anerkjente, engelske fotballspaltisten Oliver Kay i The Times til Nettavisen.

Mangler eneren i England
Ved siden av Brasil trekker han også fram Spania som en nasjon som for lengst har overgått England når det gjelder å produsere klassekeepere.

Barcelonas meget solide sisteskanse Victor Valdes må for eksempel finne seg i å være tredjevalg på landslaget, bak Iker Casillas og José Manuel Reina.

- Både Brasil og Spania har en rekke utmerkede keepere, mens England ikke har én enestående kandidat, selv om jeg må innrømme at jeg fortsatt verdsetter David James, sier Kay.

Times-spaltisten ser ikke lenger på David James som den tabbekeeperen han var i sine yngre dager.

Talentene som falt fra
- Problemet til England handler i mine øyne mer om de unge keeperne. De siste årene har en rekke veldig lovende keepere kommet fram i England: Paul Robinson, Richard Wright, Chris Kirkland, Scott Carson og Ben Foster. Alle så ut til å ha problemer med å takle det psykologiske presset som følger med å spille for en storklubb, mener Kay.

Iker Casillas debuterte bare 16 år gammel, mot Rosenborg i Champions League sesongen 1997/98, og var førstevalg på klubblaget som 18-åring. Det samme var for eksempel Kirkland i Coventry og Wright i Ipswich. Ingen av dem klarte å levere like bra keeperspill etter overganger til henholdsvis Liverpool og Arsenal.

- Kirklands problemer i Liverpool handlet mest om skader, men Robinson, Carson og Foster har alle sviktet formmessig når de har blitt kalt opp på den store scenen, før de deretter har blitt solgt til mindre klubber. Det er vanskelig å si om problemet skyldes for mye tillit i ung alder eller om det var for lite tillit. Uansett har vi ikke sett en ung, engelsk keeper gjøre det Iker Casilles gjorde, sier Kay til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter)

Tre alternativer
Englands landslagstrener Fabio Capello har signalisert at det er helt åpent mellom de tre keeperne han har tatt ut i VM-troppen; David James, Robert Green og Joe Hart. Oliver Kay opplever Capello som åpenhjertig her – ikke taktisk.

- I øyeblikket er det en ekte treveiskamp, det er helt jevnt mellom de tre keeperne. Et medlem av staben til Capello fortalte meg at det var ”33 prosent David James, 33 prosent Robert Green, 33 prosent Joe Hart – og 1 prosent Ray Clemence (Englands 61 år gamle keepertrener, red. anm.)”, flirer Kay.

Selv mener Kay at David James bør bli Englands førstevalg i VM-sluttspillet i Sør-Afrika.

- Erfaring er utrolig viktig, spesielt for en keeper, men utover det anser jeg også James som den dyktigste av de tre kandidatene. Det vil alltid bli stilt spørsmål om James’ temperament, og i disse dager også helsen hans, men for meg er han Englands beste keeper. Jeg ville føle meg tryggest med ham i mål, sier Oliver Kay til Nettavisen.

Det gjenstår å se hvem Capello føler seg tryggest med, og – ikke minst – om førstevalget kan gi England den samme tryggheten som legendene Gordon Banks, Ray Clemence og Peter Shilton en gang i tiden gjorde.