Gå til sidens hovedinnhold

De ti glemte krisene

Leger Uten Grenser rangerer de mest underrapporterte humanitære krisene.

For tiende år på rad har Leger Uten Grenser (MSF) utarbeidet en liste over de ti mest underrapporterte humanitære kriser og sykdommer på verdensbasis.

Somalia topper
Øverst på årets liste er Somalia, der hundretusener er på flukt fra kampene i Mogadishu. Situasjonen betegnes som den verste humanitære katastrofe på det afrikanske kontinentet.

- Hovedmotivasjonen med listen er å påvirke medienes søkelys. Vi ser at det er en helt klar forbindelse mellom mediedekningen av kriserammede områder og giverlands evne og vilje til å gjøre noe med problemene der, sier informasjonsmedarbeider Lars Schwede Nygård i MFS til Nettavisen.

Nest øverst på listen ligger Zimbabwe der befolkningen lider av manglen på mat, en tiltakende arbeidsløshet, mangel på politisk stabilitet og en inflasjon som har gått fullstendig av hengslene, skriver MSF i sin gjennomgang.

Under følger den alvorlige spredningen av multiresistent tuberkulose og underernæring.

Gjengangere
Mange av krisene på listen er gjengangere.

- Denne oversikten er først og fremst et varskosignal. Medienes omtale av verdens kriser står på ingen måte ikke forhold til krisenes alvorsgrad, sier Nygård.

Listen er hovedsaklig basert på dekningen av humanitære katostrofer i USAs medier, men er også supplert med tall fra medier fra andre land.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen