Den inneværende sesongen har blitt unggutten Jon Flanagans definitive gjennombrudd i Premier League. Det at Flanagan har fått tillit i José Enriques skadefravær, og gjort sine saker bra, er umåtelig populært på Merseyside.

Flanagan er et produkt av Liverpools ungdomsakademi og er oppvokst bare et steinkast unna Anfield. 21-åringen er like rød som de på hjemmetribunen.

Backen har også tette bånd til Liverpool familiemessig. Faren var nemlig Liverpool-spiller på 1980-tallet, men klarte aldri å ta steget helt opp.

- Dårlige holdninger
Grunnen til det er ifølge Flanagan at faren hadde dårlige holdninger.

- Pappa pleide å pusse støvlene til Kenny Dalglish, men etter tiden som læregutt i Liverpool, fikk han aldri sjansen til å bli profesjonell spiller her.

- Klubben kjøpte Wayne Harrison og lot faren min gå, sier Flanagan.

For ordens skyld; Wayne Harrison var ansett som et av balløyas største talenter og ble hentet til Liverpool for 200.000 pund i 1985 og var datidens dyreste tenåring. Han lyktes imidlertid aldri som Liverpool-spiller. Skader ødelagte mye av karrieren og Harrison la opp som 23-åring. I senere tid slet Harrison med kreft og han døde den 25. desember, 2013 av sykdommen.

Harrison møtte altså faren til Jon Flanagan i døra da han ankom Liverpool.

- Det var holdningene som var grunnen til at han aldri tok steget opp. Jeg husker at Phil Thompson gjorde et nummer ut av det og holdt en tale for alle på akademiet om faren min. Han sa at pappa ikke hadde de rette holdningene og ga alle oss spillerne beskjed om hvor ting kunne gå galt, sier backen.

- Men jeg tror ikke faren min har noe imot å bli brukt som et eksempel. Han har fortalt masse historier til meg tidligere, så jeg kjente til det, sier han.

Debuterte under Dalglish
Den 21 år gamle Liverpool-spilleren vet at faren hadde en tøff oppvekst.

- Han mistet sin far på et tidlig tidspunkt og utagerte en del, forteller han.

- I dag driver han et bygningsfirma, så han klarer seg fint. Men han har alltid passet på at jeg ikke har gjort de samme feilene. Han har hjulpet meg mye.

Det var nettopp under farens gamle mentors ledelse at unge Flanagan fikk sin debut for Liverpool, i en ligakamp mot Manchester City 11. april, 2011.

- Unggutten er ikke så verst, han. For oss er dette veldig oppmuntrende, fordi det gir et bilde av det arbeidet som blir gjort på akademiet. Vi har et godt akademi og det vil vi dra nytte av i framtiden, sa manager Kenny Dalglish etter kampen.

Respekterte journalister som Tony Barrett i The Times og BBCs Garth Crooks er blant de som trakk Flanagan fram tidlig i backens fotballkarriere og de fikk se ham få en imponerende start på tiden som A-lagsspiller i Liverpool mot slutten av 2011-sesongen.

Den påfølgende sesongen ble det også noen kamper på unggutten.

Da Brendan Rodgers tok over sommeren 2012, ble imidlertid mulighetene mer begrenset for Flanagan. Han spilte kun to kamper i Rodgers' første sesong på Anfield. Først den inneværende sesongen har gjennombruddet kommet.

Mes José Enrique ute har Flanagan gjort venstrebackplassen til sin egen, selv om han trives best på høyre. 21-åringen har stadig framstått med mer og mer selvtillit og tatt store steg som spiller på 21 ligakamper og 23 totalt.

Cafu-skryt
Backen scoret blant annet sitt første mål for klubben mot Tottenham den 15. desember og mot Cardiff i vår, viste han prov på god teknikk og blikk.

I forkant av en scoring vendte han borte halve Cardiff på et trekk. Akkurat den manøveren fikk selv legenden Cafu til å trekke på smilebåndet.

- Godt å se at den «røde Cafu» spiller bra. Liverpool er et helt utrolig lag å se på. I dag har jeg lært hva «scouser» betyr, skrev legenden på Twitter.

Cafu har blant annet vunnet VM to ganger og spilt i tre VM-finaler.

Det er ikke så rart at Cafu tar av, mener tidligere Liverpool-spiss John Aldridge. Iren har også latt seg imponere det Flanagan har levert.

(artikkelen fortsetter under bildet)


- Det er ikke rart Cafu elsker ham. Flanagan vet hva det betyr å spille for Liverpool. Han er en supporter, akkurat som oss andre, sier Aldridge.

Ligagull?
Mandag møtes Liverpool og Crystal Palace til dyst på Selhurst Park. Møtet vil være helt avgjørende for om de røde skal ha noen sjanse til å vinne gull i vår.

Både Liverpool og Manchester City står med 80 poeng så langt, når to kamper gjenstår. Manchester City har den beste målforskjellen og er i førersetet.

Liverpool bør helst slå Palace mandag, samt håpe på at City avgir poeng mot enten Aston Villa eller West Ham, hvis det skal bli gullfest på Merseyside.

Brendan Rodgers' menn kan eventuelt score masse, masse mål i møtene med Palace og Newcastle, men det finnes ingen garanti for at det skal skje heller.

Men vi kan jo avslutte med at de røde slo nettopp Crystal Palace med 9-0 i 1989. Det skjedde på Anfield og åtte forskjellige spillere fant nettet.

Kilder: Liverpool.com, The Mirror, Wikipedia.

Crystal Palace - Liverpool følger du i Nettavisens livesenter