Gå til sidens hovedinnhold

- De tvang meg til å tilstå

- De tvang meg til å tilstå, sa Fritz Moen (59) om etterforskningen av drapet på Sigrid Heggheim (20) i Trondheim i 1976. Nå har Høyesteretts kjæremålsutvalg bestemt at drapssaken skal gjenopptas. Trolig er han uskyldig dømt.

Se intervju med Fritz Moen på web-tv

- De tvang meg. Ja, politiet tvang meg til å underskrive. De lurte og lokket meg til å gjøre noe jeg ikke var enig i, fortalte Fritz Moen om politiavhørene i 1980 der han tilsto drapet på Sigrid Heggheim i Trondheim i 1976.

Tirsdag tillot Høyesteretts kjæremålsutvalg at drapssaken mot Moen skal prøves på nytt. Kjæremålsutvalget avslo gjenopptakelse av den såkalte Torunn-saken. Nå vil Moen og Se og Hørs privatetterforsker Tore Sandberg fortsette arbeidet i et forsøk på å bevise at han heller ikke drepte 20 år gamle Torunn Finstad i Trondheim i 1977.

Lykkelig
Torunn-saken ødela ikke gleden til Moen da Se og Hør holdt pressekonferanse med Moen og Sandberg tirsdag kveld. Tore Sandberg hadde på forhånd intervjuet den tale- og hørselshemmede Moen fortalte om de vonde årene. 18,5 år har han sonet for drapene.

- Jeg er veldig glad. I dag er jeg på godt humør, sa Moen gjennom sine døvetolker.

- Nå håper jeg at også den andre saken blir gjenopptatt. Det håper jeg virkelig, sa han.

Sæd fra ukjent
Høyesteretts kjæremålsutvalg har blitt presentert sterke indisier på at en annen person drepte Sigrid Heggheim i Trondheim i 1976.

I Heggheim ble det funnet sæd fra en ukjent person. Disse opplysningene var kjent allerede da Moen ble dømt i 1981. Retten valgte likevel å tro at Heggheim hadde hatt frivillig sex med en annen person, eller blitt voldtatt, før Moen drepte henne.

Det ble også funnet blod i og på Heggheim som ikke kunne knyttes til Moen. I 1981 mente eksperter at bakterier kunne ha endret blodtypen som ble funnet. I ettertid har eksperter uttalt at det er svært lite sannsynlig at har endret karakter slik man mente i 1981.

Vanskelig
I tillegg hadde Moen vanntett alibi for natt til søndag 5. september da etterforskerne mente at drapet ble begått. I 1981 ble det likevel holdt sannsynlig at drapet kunne ha blitt begått natt til 6. september da Moen var tilbake i Trondheim.

- Det er ikke på grunn av velvilje i rettsapparatet at saken har kommet dit den er i dag. Dette har skjedd på tross av rettsapparatet og påtalemyndigheten sin holdning til saken. Det er en skam at det er en privatperson som må fremskaffe bevisene for å få saken gjenopptatt, og det er et paradoks at det er bladet Se og Hør som har gjort det mulig, sier Tore Sandberg.
.

- Fritz har sittet fengslet i 18,5 år uten mulighet til å kommunisere med andre. Jeg tror ikke noen kan forestille seg hvordan det er, sier Sandberg.

Dømt
Fritz Moen ble først arrestert og dømt for drapet på Torunn Finstad i 1977. Den 20 år gamle jenta ble funnet voldtatt og drept ved Stavnebroen i Trondheim. Han ble dømt til 16 års fengsel for drapet. Moen innrømmet da drapet.

I 1980 ble han siktet og senere dømt for drapet på 20 år gamle Sigrid Heggheim. Også det etter å ha tilstått i politiavhør.

- Han hevder i dag at politiet i avhørene maste og maste slik at han til slutt undertegnet avhørsrapporter som fremstår som tilståelser. Det gjelder både for drapet på Finstad og Heggheim. Dette er andre gang jeg får gjenopptatt en dom som til stor del er bygget på en tilståelse, sier Sandberg.

I 2002 ble den mentalt syke Knut Trygve Halvorsen frikjent for tre voldtekter og et voldtektsforsøk på 80-tallet. Etter å ha tilstått, sonet han nesten tre år.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen