Gå til sidens hovedinnhold

- De vet at det er noen andre som får kjeften

- Men det er litt modig å gjøre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

STORTINGET (Nettavisen): Mandag formiddag la den avtroppende regjeringen fram statsbudsjettet for 2014.

- Norsk økonomi er i god stand, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) da han presenterte budsjettet i Stortinget.

- Budsjettet for 2014 er et budsjett for arbeid, verdiskaping, velferd og frihet, påpekte Johnsen fra talerstolen.

Les også: Jens bruker mer oljepenger

Skei Grande: - Det var en avskjedstale
Reaksjonene på statsbudsjettet og finansministerens framleggelse, er som vanlig mange.

- Talen til Sigbjørn Johnsen var en avskjedstale etter ti år som finansminister. Så det var ikke bare relevant for dette budsjettet. Vi måtte sitte og lese ganske offensivt parallelt for å få med oss noe, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Nettavisen.

Selv om hun er uenig i mye, skryter hun av flere av grepene til den rødgrønne regjeringen i budsjettet.

- Jeg synes kanskje dette er det mest politiske budsjettet regjeringen har gitt fra seg, så det er jo litt trist at man må slutte for å bli politiker og ikke administrator, sier Skei Grande.

- Hva er mer politisk i dette budsjettet?

- De flytter på en del penger, og de foretar noen reelle prioriteringer. De velger å tørre å gjøre noe som kanskje er litt upopulært for noen - selv om de vet at det er noen andre som kommer til å få kjeften, sier hun.

- Det er litt modig
Venstre-lederen synes det blant annet er bra at regjeringen fjerner skatteklasse 2.

- Det er litt modig å gjøre. Men jeg mener at hvis du skal gjøre det, så må du må du gjøre noen kompenserende tiltak i forhold til de familiene som da kommer til å oppleve ganske mye i forhold til fattigdom, spesielt barnerike familier, sier hun.

Hun sier det også er et "snev" av en rød - til grønn skatt i budsjettet.

- Men det er ikke i nærheten av det vi bruker å legge inn i budsjettene, sier Skei Grande.

Samtidig, hun legger heller ikke skjul på at det er mye hun savner i statsbudsjettet.

- Hvis du går til grunnplattformen i forhold til samarbeidsavtalen vår, og det vi ønsker et regjeringsskifte for, så er alle de argumentene gyldige ennå, sier Skei Grande, og ramser opp:

- Det er ingen satsing på forskning, jeg ser ikke et snev av et lærerløft, det er fortsatt for dårlig på klima og de har laget et jernbanebudsjett der de bare skal klippe røde snorer og ikke vedlikeholde, sier hun.

Sanner: - Mest opptatt av det de har oppnådd
Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, synes Johnsen brukte mest tid på å snakke om fortiden.

- Det var en tale hvor finansministeren naturlig nok brukte mye tid på å se bakover, og lite tid på å adressere de utfordringene som Norge og norsk økonomi står overfor, sier Sanner til Nettavisen.

Sanner påpeker at de i år ikke har fått mulighet til å se budsjettet på forhånd, men kun har hørt talen til Johnsen.

- Ut fra det du hørte, er det noe du reagerte spesielt på?

- Finansministeren sa jo veldig lite om innholdet. Han var mer opptatt av å beskrive hva regjeringen har oppnådd. Men vi ser jo at de bruker historisk mye oljepenger, selv om de ligger godt under handlingsregelens grense på fire prosent, sier Sanner, og legger til:

- Så vi må vurdere både innretningen på oljepengebruken, men også vurdere om de har satt krittstreken riktig sted. Det må vi bruke litt tid på å vurdere.

- Hvor mye rekker dere å endre?
Dette er det siste budsjettet til de rødgrønne, og så fort den nye regjeringen til Høyre og Frp tar over vil de begynne å endre på budsjettet.

Disse tilleggsproposisjonene som Erna og Siv vil komme med skal være lagt fram før 8. november, som er datoen da Stortinget overtar budsjettarbeidet

- Er det mye dere rekker å endre på i løpet av de neste tre ukene?

- Det er begrenset hvilke endringer du kan gjøre i løpet av tre uker. Nå har de rødgrønne brukt nesten ett år på sitt budsjett, vi får tre uker. Men noen tydelige prioriteringer skal vi får til, sier Sanner, og fortsetter:

- Det er ingen tvil om at en hovedutfordring er at Norge har blitt veldig sårbare for svingningene i oljeprisen. Vi er blitt veldig avhengig av høy oljepris, sier han.

Sanner mener vi er nødt til å få et mer robust næringsliv, med flere små og mellomstore bedrifter.

- Det betyr at vi må se på rammebetingelsene for bedriftene og investeringene i blant annet kunnskap, sier han.

Syversen: - Det er på det jevne
Påtroppende leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), sier han er glad for at regjeringen bruker mindre oljepenger.

- Det er jo mye på det jevne, og det er jo riktig at man ikke bruker fire prosent av oljefondet som handlingsregelen tilsier. Samtidig så ser vi jo at vi har noen områder vi gjerne skulle har gjort noe med, sier Syversen til Nettavisen.

I motsetning til Trine Skei Grande, liker han dårlig at skatteklasse 2 for ektepar skrotes.

- Det kan bety et inntektstap på 12-13 tusen kroner. Engangsstøtten står stille, og støtten til kommunene for pleie- og omsorgstrengende under 67 år kuttes med 250 millioner kroner. Så vi har en jobb å gjøre i Stortinget også, sier Syversen.

- Vi sitter på den grønne gren
- Så her er det mye som bør endres?

- Noe bør endres. Vi må jo også si at i det store bildet så sitter vi jo på den grønne gren økonomisk i Norge, så vi er edruelige nok til å si det, sier KrFs nestleder, og legger til:

- Jeg vil ikke si at dette er et budsjett med de veldig store overraskelsene.

Hva mener du om statsbudsjettet? Si din mening i kommentarfeltet

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken