-Nei, de vil vel ikke møtes som venner lenger, men deres venneforhold var også underordnet i alle de årene. Det var mer business, sier Benedict de Vibe i kantina i Oslo tingrett.

Noen titalls meter unna – i sal 250 – kjemper Eirik Jensen for å bli løslatt etter åtte uker i varetekt. Sentrale opplysninger i anklagene mot Jensen kommer fra Gjermund Cappelen som de Vibe har vært forsvarer for siden 80-tallet.


To ulike saker

Gjermund Cappelen er på sin side siktet for besittelse av 134 kilo hasj. Den narkotikasaken etterforskes av Asker og Bærum politidistrikt. De Vibe forteller at det er tette skott mellom de to etterforskningene, og at spesialenheten holder tett på informasjon fra Jensen-saken.

Når han har forklart at Eirik Jensen har hjulpet til med innførsel av flere tonn hasj, så har det vært som vitne for Spesialenheten for politisaker i etterforskningen av Eirik Jensen.


Forteller ikke hvorfor
- Jeg tror ikke min klient blir siktet for narkotikasmugling i den størrelsesorden. Han er bare siktet for besittelse av 134 kilo. Det kan hende at siktelsen blir utvidet til besittelse av 500 kilo, sier de Vibe.

- Men hvorfor har din klient tystet på Eirik Jensen?

- Nei, hvorfor han har gjort det vil jeg ikke kommentere, sier de Vibe og smiler før han tar en bit av lunsjen.

Sjekker gamle narkotikasaker
De Vibe forteller at Cappelen har fortalt om narkotikasaker som han har vært involvert i de siste tiårene, og forsvareren tror at en del av spesialenhetens etterforskning er å kontrollere om Eirik Jensen har hatt en rolle i disse narkotikasakene der også Cappelen har vært involvert.

Teorien er at Jensen har fått penger av Cappelen for å beskytte narkotikavirksomheten.

- Men hva med din egen rolle? Du har vært advokat for Cappelen siden han møtte Jensen på 90-tallet. Ekskona til Jensen sa til VG at «hvis det var noe så kunne Jensen bare ringe de Vibe».

- Jeg har vært advokat for Cappelen siden 80-tallet, men jeg har har så vidt snakket med Eirik Jensen i alle disse årene. Det er mulig Cappelen har sagt dette til Eirik Jensen, men det har aldri jeg sagt, sier de Vibe.

Fem avhør
Fem ganger har Gjermund Cappelen latt seg avhøre som vitne i korrupsjonssaken mot Eirik Jensen. Den gamle politimannen er på sin side ikke vitne i narkotikasaken mot Cappelen.

- Men det kan hende at politiet vil bruke informasjon fra den ene saken i den andre. Hva spesialenheten sitter på av informasjon vet jeg ikke. Min klient er bare vitne og har ikke tilgang til informasjon i den saken, sier de Vibe.