I fjor kjørte knappe 17 prosent av bilistene som krasjet om vinteren med sommerdekk. Det er en økning fra 13 prosent året før.

Les også: Slik skifter du dekk

Verst er bilistene på Vestlandet, viser tall fra forsikringsselskapet If. I vest økte nemlig andelen av ulykkesbiler med sommerdekk fra 21,4 til 27,9 prosent.

Samtidig viser statistikk fra Finansnærings Hovedorganisasjon (FNH) at tallet på eneulykker i vestlandsfylkene økte med over 30 prosent i januar og februar 2007 sammenliknet med samme periode året før.

If mener at dette kan være en solid indikasjon på at mange vestlendinger kjører med biler med dårlig veigrep.

Avkortning
- Vi bor i Norge, og du må forvente å møte snø og is på veiene vinterstid – selv på Vestlandet, sier takstleder Svein Rolf Johansen i If.

Les også: Derfor er brede vinterdekk dumt

Han minner om at bileierne risikerer å få avkortning på forsikringsoppgjøret dersom det viser seg at sommerdekk var årsaken til en ulykke på vinterføre.

Større skader
I tillegg er skadeomfanget større på biler med sommerdekk. På landsbasis måtte selskapet i gjennomsnitt utbetale kr 27.600 i reparasjonskostnader på biler som var utstyrt med sommerdekk. Dette er en økning på kr 1200 sammenlignet med året før.

Les også: Her er reglene om piggdekk

- Folk som kjører med sommerdekk på vinterføre setter både egne og andres liv i fare, sier Johansen.

Mer om bil og trafikk finner du i Bilmagasinet